De Standaard

Reactie Eupen

-

Eupen omschrijft het ‘Aspire Football Dreams’programma als ‘een humanitair project dat onderwijs en de toegang tot elitevoetb­al biedt aan jonge getalentee­rde spelers’. ‘Elke suggestie dat de club winst probeert te maken ten koste van spelers is fout.’ Eupen ontkent ook dat er ooit spelers van buiten Europa naar de club zouden zijn getransfer­eerd voordat ze achttien jaar waren.

De club gaat er prat op dat het zijn spelers een ‘holistisch­e ondersteun­ing en zorg biedt, volgens hoge standaarde­n. Hetzelfde geldt voor de trainingso­mstandighe­den’. Aspire zelf zegt ook spelersbew­egingen altijd correct te hebben geregistre­erd.

Over de transfer van Mouhamed Mbayé zegt de club: ‘Hij tekende een contract met Eupen, maar een meer aantrekkel­ijke mogelijkhe­id deed zich voor bij FC Porto. De speler wilde daarheen gaan. We hebben hem daartoe aangemoedi­gd. Om er zeker van te zijn dat hij zou worden opgesteld, werd de clausule over een vergoeding in het geval hij niet zou spelen opgenomen in het transferco­ntract.’ ste lichting uit ’12‘13 zit vandaag simpelweg zonder club. Veel anderen raakten verspreid over ploegen van hoogstens derde garnituur, waaronder vaak teams in Armenië. Het lijkt er vooral op dat Eupen dient om Afrikaanse spelers uit het Qatarese sportprogr­amma Europa binnen te loodsen en zo de golfstaat sportief op de kaart te zetten.

Zelfs aan de top van de Fifa klonk er kritiek op het hele Aspireprog­ramma. In 2013 vroeg de voetbalbon­d van Qatar aan de Fifa of ze minderjari­ge Qatari’s naar Europese teams mogen verhuizen. De Fifa antwoordde categoriek ‘neen’, blijkt uit Football Leaksdocum­enten. In een email daarover noemt de toenmalige secretaris­generaal Jérôme Valcke de vraag van Qatar ‘een perversie van het systeem’, ‘die in de lijn ligt van het Aspireprog­ramma’. Maar het systeem aanpakken, is nooit gebeurd.

Geld als hij niet speelt

In de Football Leaks zitten ook documenten over een bizarre transfer waar Eupen bij was betrokken: die van de Senegalese keeper Mouhamed Mbayé. De 21jarige Mbayé speelt vandaag bij de Bploeg van FC Porto, in de Portugese tweede klasse. Hij arriveerde er begin 2016, enkele maanden na zijn achttiende verjaardag.

Waarom is de transfer zo opmerkelij­k? Toen Porto Aspire contacteer­de om de transfer van Mbayé te regelen, maakte de baas van Aspire duidelijk dat Eupen hiervoor geld moest krijgen. Waarom Eupen bij de transfer moest worden betrokken, is niet duidelijk. Mbayé heeft nooit voor Eupen gespeeld.

Eupen en Porto kwamen overeen dat de Portugezen aan de Panda’s een vergoeding zouden storten die afhing van het aantal wedstrijde­n dat Mbayé speelde. Als hij regelmatig werd opgesteld in de eerste ploeg, zou dat Eupen maximaal 800.000 euro opleveren. In het contract stonden ook clausules waardoor Eupen geld kreeg wanneer Mbayé niet of nauwelijks speelde. Als hij bijvoorbee­ld minder dan vijftien matchen mocht opdraven bij de Bploeg van Porto in het seizoen 201617, kreeg Eupen 200.000 euro. Volgens de online database Transferma­rkt werd Mbayé in dat seizoen geen enkele keer geselectee­rd. Eupen zou er dus geld aan hebben verdiend.

Het lijkt erop dat Aspire wilde dat Eupen geld zou verdienen aan een transfer waar de ploeg eigenlijk niet bij was betrokken. Eupen ontkent dat en zegt dat Mbayé gewoon gecharmeer­d was door het aanbod van FC Porto en daarom snel naar Porto verhuisde nadat hij had getekend bij Eupen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium