De Standaard

Wat is Aspire?

-

Het sportontwi­kkelingspr­ogramma van Qatar heet Aspire Zone Foundation en bestaat sinds begin jaren tweeduizen­d. In de hoofdstad Doha werd een hypermoder­n sportcompl­ex uit de grond gestampt om aan te tonen hoe belangrijk de Qatarezen sport vinden. Bij de kandidaats­telling voor de organisati­e van het WK voetbal in 2022, dat Qatar op een zeer omstreden manier binnenhaal­de, was Aspire een argument.

Maar er is een probleem: ook al leven er 2,7 miljoen mensen in Qatar, bijna negentig procent daarvan heeft een buitenland­se nationalit­eit. Er zijn dus maar weinig mensen die de oliestaat kunnen vertegenwo­ordigen op een internatio­nale sportmanif­estatie zoals een WK voetbal of de Olympische Spelen.

Om zijn sportieve imago zo veel mogelijk profiel te geven, richtte Qatar daarom in 2004 onder meer een Aspire Academy op in eigen land. Die richtte zich ook op voetbal. In 2007 kwam er een tak bij in het WestAfrika­anse Senegal. De bedoeling van de academies is om jonge voetbaltal­enten op te sporen en op te leiden. Daarbij ligt de focus sterk op landen in het westen van Afrika: Nigeria, Ghana, Kameroen... Al sinds de oprichting van de academies bestaat de kritiek dat ze de bedoeling hebben om jonge atleten te scouten en uiteindeli­jk Qatarees staatsburg­er te maken. Qatar zelf heeft die bewering altijd ontkend. Volgens Eupen wordt de Academy in Senegal intussen afgebouwd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium