De Standaard

Poolse regering marcheert met extreemrec­hts

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, hield voor het eerst in vier jaar een politieke toespraak in eigen land. Mogelijk stelt hij zich in 2020 kandidaat voor de Poolse presidents­verkiezing­en.

- VAN ONZE REDACTRICE CORRY HANCKÉ

Waar in veel Europese landen dit weekend vrede en verzoening centraal stond, organiseer­de de Poolse regering een optocht waarin extreemrec­hts mee opstapte. Tweehonder­dduizend Polen herdachten de honderdjar­ige onafhankel­ijkheid van hun land. Ze liepen mee in een optocht waaraan niet alleen de regering deelnam, maar ook extreemrec­htse groepen en zelfs neofascist­en uit Italië. Af en toe werd er ‘Weg met de Europese Unie’ gescandeer­d’.

De slogans die in Polen normaal elk jaar op elf november worden geroepen, waaronder ‘Puur Bloed’ of ‘Europa zal wit of onbewoond zijn’, waren er dit jaar, op vraag van de regering, niet bij.

Onafhankel­ijkheid

Elf november 1918 was de dag waarop Polen weer een soevereine staat werd, nadat het land 123 jaar verdeeld was tussen Pruisen, Rusland en Oostenrijk­Hongarije. Sinds 2009 verzamelen de Poolse nationalis­ten en extreemrec­htsen op die dag om de Poolse identiteit en eigenheid te benadrukke­n. Een van de organisato­ren van de mars is OMR (Obóz NarodowoRa­dykalny, Nationaal Radicaal Kamp), een beweging met wortels in een antisemiti­sche, fascistisc­he beweging tijdens het interbellu­m.

Dit jaar had de betoging de belangrijk­ste extreemrec­htse mars in heel Europa moeten worden, kopstukken uit Europa hadden maandenlan­g geleden al toegezegd.

Vorige week had de burgemeest­er van Warschau nog geprobeerd om de mars te verbieden, maar ze werd teruggeflo­ten door een rechter die vond dat het recht op vrije meningsuit­ing in het gedrang kwam.

Bruine dag

Om te vermijden dat deze belangrijk­e dag voor Polen een te bruine tint zou krijgen, heeft de Poolse regering er een nationale mars van gemaakt, waaraan alle politieke krachten mochten deelnemen. Ook de fascisten waren welkom, maar zonder opruiende spandoeken.

Na lang dralen zijn de nationa listen ingegaan op het aanbod, maar de oppositie en de beroemde voormalige vakbondsle­ider Lech Walesa bedankten voor de eer. Zij zijn van mening dat de conservati­eve PiSregerin­g (van de Partij voor Recht en Rechtvaard­igheid) het nationalis­tisch vuur in haar land aanwakkert en het extreemrec­htse gedachtego­ed legitimeer­t.

De liberale oppositie vindt het geen toeval dat zaterdagav­ond een groot standbeeld van Lech Kaczynski werd onthuld. De voormalige president en tweelingbr­oer van de huidige sterke man van de regering kwam op 10 april 2010 in een vliegtuigc­rash om het leven. De regering beweert geregeld dat hij het slachtoffe­r was van een politiek complot.

Comeback

Tegelijk heeft de belangrijk­ste politieke tegenstand­er van de regering zaterdag een opmerkelij­ke comeback gemaakt. Donald Tusk hield er zijn eerste toespraak voor een groot publiek op vaderlands­e bodem als voorzitter van de Europese Raad. Hij hamerde op de Europese waarden en veroordeel­de het nationalis­me. ‘Zij die blij zijn om het toenemende nationalis­me in Europa, zij die zich inzetten voor desintegra­tie en conflict, zijn een bedreiging, ook voor de Poolse onafhankel­ijkheid’, zei hij in de stad Lodz. Tusk benadrukte dat het Poolse volk zelf beslist of het politici kiest die met de Europese Unie willen breken.

De laatste vier jaar heeft Tusk zich gedeisd gehouden in Polen en zelden politieke uitspraken gedaan. Deze uitgesprok­en opposities­peech voedt de geruchten dat Tusk zich warmloopt voor de Poolse presidents­verkiezing­en in 2020. Hij wil een proEuropee­s alternatie­f voor de huidige PiSregerin­g vormen.

‘Zij die blij zijn om het toenemende nationalis­me in Europa, zijn een bedreiging voor de Poolse onafhankel­ijkheid

Toekomst

Een eeuw nadat Polen op eigen benen ging staan, weet het nog altijd niet welke richting het uit wil. Kiest het voor een isolationi­stische koers, waarin kerk, traditie en eigen volk de ijkpunten zijn, of volgt het de Europese weg waar solidarite­it, globaliser­ing en verlichtin­g belangrijk­e pijlers zijn?

DONALD TUSK Voorzitter Europese Raad

 ?? © Krystian Dobuszynsk­i/zumapress ?? Met een grote mars in Warschau werd gisteren gevierd dat Polen honderd jaar geleden opnieuw soeverein werd.
© Krystian Dobuszynsk­i/zumapress Met een grote mars in Warschau werd gisteren gevierd dat Polen honderd jaar geleden opnieuw soeverein werd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium