De Standaard

Alsof je dvd’s gaat kopen in de Makro

Het lijkt erop dat Amazon Prime Video pas echt uit de startblokk­en schiet, met enkele goede tot uitstekend­e eigen reeksen. Toch krijg je als seriekijke­r het rare gevoel niet ernstig te worden genomen.

- TOM HEREMANS © amazon © amazon

Precies twee jaar geleden breidde de Amerikaans­e onlinewink­el Amazon zijn Primeaanbo­d uit naar tweehonder­d landen buiten de VS. Dat was ter gelegenhei­d van de lancering van The grand tour, weet u nog, het toen langverwac­hte en wanstaltig dure autoprogra­mma dat het voormalige Top geartrio Clarkson, Hammond en May voor Amazon maakte (het tweede seizoen is al enkele maanden uit, niemand heeft er aandacht aan besteed).

België was een van die tweehonder­d landen waar Amazon Prime toen beschikbaa­r kwam. Een Nederlands­talige versie was er aanvankeli­jk niet, ondertitel­s voor de films en reeksen nog veel minder. Dat is in middels verholpen, alles wordt keurig ondertitel­d (of toch niet minder keurig dan elders), maar de info over reeksen en films is in schabouwel­ijk Google TranslateN­ederlands opgesteld. Mocht u een Nederlands­talig abonnement op Amazon Prime willen nemen, dan moet u dat trouwens nog altijd doen via amazon.de.

Kijken mag, shoppen moet

Dat is allemaal ergerlijk. Je krijgt het gevoel dat Amazon niet veel moeite doet om fans van films en series te behagen. Tot op zekere hoogte is dat ook zo. Het Primeabonn­ement is in de eerste plaats een upgrade voor online shoppers, de échte klanten van Amazon. Wie erop intekent, krijgt een ruimer winkelaanb­od, allerlei kortingen en vooral: zijn bestelling­en sneller thuis geleverd. O ja, en je krijgt ook toegang tot een boel films en tvreeksen, onder de noemer Amazon Prime Video.

Die videodiens­t is duidelijk niet de corebusine­ss van Amazon. Grote baas Jeff Bezos heeft zelf altijd gezegd dat die alleen dient om nieuwe online shoppers te lokken. En dat schijnt te werken, bleek dit voorjaar uit documenten die persagents­chap Reuters kon inkijken. Zo zou de bekendste Prime Original, Man in the high castle (uitgangspu­nt: wat als de nazi’s de oorlog hadden gewonnen?), in zijn eentje Amazon Prime wereldwijd een miljoen nieuwe klanten hebben opgeleverd. En Primeklant­en kopen gemiddeld twee keer zoveel spullen van Amazon als ‘gewone klanten’.

Toch heeft Prime ook enkele voordelen tegenover Netflix. Het is goedkoper (6 euro per maand in plaats van 10), en het biedt met het zogenoemde Xray een geweldige feature: je kunt op elk moment het beeld pauzeren en info opvragen over alle acteurs in die specifieke scène, en over de muziek die erin te horen is. Indrukwekk­end.

Voltreffer­s

Desondanks krijg je als fan van films of series de indruk dat Amazon je niet helemaal ernstig neemt. Het voelt aan als een dvd of een cd kopen in de Makro, maar dat is niet onoverkome­lijk, als het aanbod goed is. En het aanbod wordt steeds uitgebreid­er en beter. De voorbije weken alleen al heeft Amazon vier nieuwe Prime Originals uitgebrach­t, en die zijn goed tot uitstekend.

Uitstekend is bijvoorbee­ld Homecoming, een tiendelige reeks met Ju lia Roberts in de hoofdrol, over een opvangcent­rum voor Amerikaans­e soldaten die getraumati­seerd van buitenland­se missies terugkomen. In aflevering­en van een halfuurtje leren we via flashforwa­rds naar het jaar 2022 dat het opzet van dat centrum allesbehal­ve koosjer was. Slim bedacht, uitstekend gemaakt, en prachtig geacteerd, ook door Roberts.

Veelbelove­nd kondigde zich ook The Romanoffs aan, een reeks van de bedenker van Mad men, over mensen die beweren af te stammen van de beruchte tsarenfami­lie. Acht op zich staande aflevering­en van speelfilml­engte, telkens met andere acteurs, onder wie kleppers als Diane Lane, Noah Wyle, Isabelle Huppert en zelfs Marthe Keller. De eerste aflevering gaat de mist in wegens houterig en pretentieu­s, de tweede is een voltreffer. Van de volgende zes beloven we u dat we u op de hoogte houden.

En dan zijn er nog twee komische reeksen: Forever, een charmant niemendall­etje over een wat uitgeblust stel dat overlijdt en in het saaie hiernamaal­s tot elkaar veroordeel­d blijft, en The marvelous Mrs. Maisel, waarmee Amazon onlangs een Emmy won voor beste komische reeks. Ze gaat over een joodse huisvrouw in de jaren 50 die het tot standupcom­edian schopt, en werd geschreven en geregissee­rd door de vrouw achter Gilmore girls. Zeer de moeite.

Dit aanbod alleen zal niet volstaan om Netflix het vuur aan de schenen te leggen. Netflix heeft wereldwijd bijna 140 miljoen abonnees, Amazon Prime Video een kleine 50 miljoen. Maar de ambities van Amazon zijn met deze nieuwe releases – en met goed ouder spul als Transparen­t, Man in the high castle en Goliath, wel duidelijk. De eerste overwinnin­gen zijn al geboekt: in Duitsland, Japan en India is Amazon Prime Video marktleide­r, vóór Netflix. Dat kunnen ze bij Makro niet zeggen.

Grote baas Jeff Bezos heeft altijd gezegd dat zijn streamingd­ienst alleen dient om nieuwe online shoppers te lokken. En dat schijnt nog te werken ook

 ??  ?? ‘The marvelous Mrs. Maisel’: een Emmy voor een portie Joodse humor.
‘The marvelous Mrs. Maisel’: een Emmy voor een portie Joodse humor.
 ??  ?? ’Forever’: charmant niemendall­etje, met de nadruk op charmant.
’Forever’: charmant niemendall­etje, met de nadruk op charmant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium