De Standaard

Allez en route

- © Clara Hermans FILIP TIELENS

Jeugdtheat­er Met de tweetalige roadmovie Tsjick slaat jeugdtheat­er Bronks een brug over de taalgrens, richting het fictieve Wallocheïe.

Het is Bronks en Montagne Magique menens om de muren tussen het Vlaamse en het Franstalig­e jeugdtheat­er te slopen in Brussel. Export/Importfest­ival, een gezamenlij­k initiatief, verkocht dit weekend volledig uit. Op het menu stonden Franstalig­e versies van Modders (Cie Barbarie) en Geef mijn hand terug (Bronks), maar ook bekroonde Waalse producties die voor het eerst de oversteek maakten naar Bronks aan de Varkensmar­kt.

De kers op de taart was de nieuwe, tweetalige productie Tsjick, een samenwerki­ng met Ska gen. Korneel Hamers acteert in het Nederlands, Mohammed Bari in het Frans. Zij spelen Maik en Tsjick, twee veertienja­rige outsiders uit dezelfde klas. Maiks moeder zit zwaar aan de drank, zijn vader is een driftkikke­r. Tsjick heeft roots in Marokko, en vindt hier zijn draai niet. Tijdens de lange, saaie zomervakan­tie vluchten ze met een gestolen Lada naar Wallocheïe, een fictief niemandsla­nd in het zuiden.

Dat levert heel wat prettige taalverwar­ring op. Want hoe vertaal je in de boventitel­s ‘het hol van Pluto’ naar het Frans, zonder obsceen te klinken? En moeten ze nu richting Namur of eerder nadaar? En route ontmoeten ze enke le bizarre figuren, zweren ze een bloedeed en gaat hun auto overkop. Maar meer dan het alle kanten op stuiterend­e verhaal is het vooral de energie tussen Maik en Tsjick die aanstekeli­jk werkt.

Tsjick is gebaseerd op de roman Tsjik van Wolfgang Herrndorf, die in Duitsland meer dan twee mil ‘Tsjick’ sloopt de taalgrens.

joen exemplaren verkocht en waar van al een opera, een film en tien tallen theaterbew­erkingen werden gemaakt. Vreemd dus dat we hier inhoudelij­k op onze honger bleven en het vooral de technische spitsvondi­gheden zijn die indruk maken. Hoe Maik en Tsjick met rudi mentaire animatie hun eigen roadmovie bij elkaar fabuleren, is erg knap.

Het maakt van Tsjick een cool en streetwise stuk, dat vooral drijft op sfeer. De geslaagde tweetalige opzet smaakt alleszins naar meer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium