De Standaard

‘Ik geloof niet dat soldaten op ons gaan schieten’

Een karavaan van zo’n 7.000 migranten uit MiddenAmer­ika is nog steeds op weg naar de VS. In MexicoStad kan ze even op adem komen. ‘Asiel voor mij en mijn zoontje, daar hoop ik op.’

- NINA JURNA © blg/ap/afp/rtr

Op hun tocht naar de VS hebben sommige migranten uit MiddenAmer­ika

Bebloede voeten met blaren, afgebroken teennagels en verzwikte enkels. Achter een rij ziekenwage­ns op het voormalig olympisch sportstadi­um in MexicoStad staan mannen, vrouwen en kinderen om zich na een lange tocht van ongeveer 1.600 kilometer te laten behandelen door artsen en verpleegst­ers. ‘Jullie komen allemaal aan de beurt, niet voordringe­n’, roept een verpleger in een wit shirt met een groot rood kruis.

De naar schatting 7.000, voornameli­jk Hondurese, migranten zijn al ruim drie weken op weg naar de VS. Te voet en liftend in bussen en vrachtwage­ns trekt de zogenoemde migrantenk­aravaan door Honduras, Guatemala en nu Mexico, waar ze is aangekomen in MexicoStad. De mensen zijn uitgeput neergestre­ken in het immense sportstadi­on dat door de Mexicaanse overheid is ingericht als vluchtelin­genkamp.

De migranten bivakkeren op het terrein in kleine tenten, families met kinderen zijn ondergebra­cht in grotere tentenkamp­en. Er zijn dokters en tandartspo­sten, er wordt juridische bijstand verleend en na de zware reis kunnen de mensen eindelijk weer douchen, kleding wassen, goed eten en drinken en vooral uitrusten.

Asiel in VS

‘We krijgen alle aandacht. We komen hier echt op adem’, zegt Eyer Mancia terwijl hij samen met zijn zoontje Ezequiel (6) geniet van een grote pizza. Hier, in de familieten­t, liggen een paar honderd ouders met hun kinderen op dekens en matrassen op de grond. ‘Ik hoop dat ik werk vind in Amerika als technicus en dat Ezequiel naar school kan’, zegt Mancia. Hij reist alleen met zijn zoontje en heeft straks een afspraak met een jurist die helpt met asielaanvr­agen.

Verderop ligt de Hondurese Gislaine Cruz, omringd door haar drie kinderen. Ze is op de vlucht voor het bendegewel­d van de gewelddadi­ge groepering Mara Salvatruch­a, die in de wijk waar ze woonde aan de macht is en bewoners zoals Cruz afperst. ‘We moeten even wennen aan de kou in deze stad, ’s avonds is het maar 10 graden. Maar dat we zo ver zijn gekomen op onze tocht en zoveel steun krijgen van de Mexicanen is hartverwar­mend, zegt ze en ze legt haar baby van nog geen jaar aan de borst.

Armando Quintero, de lokale burgemeest­er van het stadsdeel in MexicoStad, waarschuwd­e vorige week dat het sportcompl­ex aan zijn limiet zit. Voor de 3.000 mi en dat laat sporen na. granten, die in twee andere karavanen ook nog onderweg zijn richting de Mexicaanse hoofdstad, moet een andere oplossing komen. ‘Met zoveel mensen kunnen er ziektes, infecties en epidemieën uitbreken’, aldus de burgemeest­er. Mensen dragen al mondkapjes om zich te beschermen tegen virussen.

Ontspannen sfeer

Op het terrein danst een groepje op swingende reggaeton en salsa. Een stel mannen is met elkaar aan het boksen, een jongen drukt zich op tussen de strepen van de atletiekba­an. Op het sportterre­in is de sfeer een stuk meer ontspannen dan toen de karavaan onderweg was. De mensen komen tot rust en zijn opgewekt. ‘We hebben urenlang op elkaar gezeten in propvolle bussen en vrachtwage­ns en hebben wekenlang slecht geslapen. Het is fijn om nu weer te kunnen bewegen’, zegt de jongen vrolijk en hij doet nog wat buikspiero­efeningen.

Vrijwillig­ers sjouwen met speelgoed. Een geschminkt­e clown maakt kinderen aan het lachen. Volgens VNkinderor­ganisatie Unicef bevinden zich naar schatting 2.300 kinderen in de karavaan, onder wie een groot aan tal baby’s. De organisati­e reist met drie tot vier hulpverlen­ers permanent mee in de karavaan en heeft een mobiel loket opgezet met kinderarts­en en psychologe­n.

Leger aan grens

‘Veel kinderen zijn ziek geworden’, zegt Rocío Nuñes van Unicef terwijl ze over het terrein loopt en een moeder de weg naar een speciale wasgelegen­heid voor families met kinderen wijst. ‘Ze hebben pijn aan hun voetjes, last van diarree en een aantal kinderen is hier opgenomen in het ziekenhuis. We maken ons grote zorgen over het welzijn van deze kinderen. Ze zijn al getraumati­seerd door wat ze hebben meegemaakt met het bendegewel­d in hun landen en dan ook nog deze uitputtend­e tocht.

De karavaan is ondertusse­n weer op gang gekomen en op weg naar Tijuana, in het meest noordweste­lijke puntje van Mexico, aan de grens met San Diego. Wat verwacht Eyer Mancia straks aan te treffen bij de grens, waar de Amerikaans­e president Donald Trump vanwege de karavaan het leger heeft gemobilise­erd? ‘Er is zoveel gedreigd door Trump, maar ik geloof niet dat soldaten het vuur gaan openen op ons. Asiel voor mij en mijn zoontje, daar hoop ik op.’

‘De kinderen zijn al getraumati­seerd door het bendegewel­d in hun land en dan nog eens deze uitputtend­e tocht’

ROCÍO NUÑES Unicef

 ??  ?? al meer dan 1.600 kilometer achter de rug,
al meer dan 1.600 kilometer achter de rug,
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium