De Standaard

Koopjesdag­en maken consument knettergek

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

1,44 miljard dollar. Zoveel omzet behaalde het Chinese ecommerceb­edrijf Alibaba gisteren in luttele minuten. Een onvoorstel­baar bedrag in zo’n korte tijd, maar dat verrast niet, want in China vierden ze ‘Singles Day’. Die dag begon als een ludiek alternatie­f voor Valentijns­dag voor vrijgezell­e Chinese studenten, maar is uitgegroei­d tot een koopjesdag die zijn gelijke niet kent. Singles Day levert meer omzet op dan de Amerikaans­e koopjesdag­en, Black Friday en Cyber Monday samen. Koopgekke consumente­n waren volgens Alibaba vooral op zoek naar smartphone­s van het Chinese Xiaomi, huishoudto­estellen van Dyson en alles waar het logo van Apple op prijkt. In 24 uur verkocht Alibaba gisteren voor 30,7 miljard dollar aan goederen.

Sterk gemediatis­eerde koopdagen werken bijzonder goed. Op 23 november is het de beurt aan Black Friday, dat vooral in de Angelsaksi­sche wereld waanzinnig­e taferelen oplevert. Denk aan hordes dolle koopjesjag­ers die elkaar vertrappel­en om als eerste die afgeprijsd­e televisie te pakken. De maandag erop, 26 november, volgt de digitale variant: Cyber Monday.

Ook in de VS zijn de verwachtin­gen hooggespan­nen. De economie loopt er als een tierelier, het consumente­nvertrouwe­n is hoog. In de eerste week van november steeg de omzet in de retailsect­or al met 6,1 procent, de aanloop zit alvast snor. Giganten als Wallmart en Best Buy zijn al met Black Fridayaanb­iedingen begonnen.

Het blijft een opmerkelij­k fenomeen dat zulke dagen zoveel centen doen rollen. Tal van psychologe­n hebben al gemijmerd over waarom consumente­n aan die waanzin deelnemen. Zo scheppen de horden voor de ingang van de winkels een sfeer van haast: neem zo snel mogelijk wat je kunt, of iemand anders is met de aanbieding weg. Luide muziek in de winkels doet mensen sneller beslissen. En natuurlijk is het maar de vraag of die koopjes wel koopjes zijn. Vaak gaat het om producten die sowieso in afslag zouden komen. Bovendien, stellen psychologe­n, is deelnemen aan Black Friday voor Amerikanen een traditie geworden. Net zoals de SuperBowl kijken of een kalkoen aansnijden op Thanksgivi­ng Day.

Maar bij online shoppen sta je niet in de rij, hoor je die luide muziek niet en lopen paniekerig­e shoppers je niet omver. Toch zijn ook de digitale shoppingda­gen, zoals Singles Day en Cyber Monday, even grote succesverh­alen. Eigenlijk mag dat niet verbazen. Want wie weet nu meer over zijn klanten dan onlinewink­els als Amazon en Alibaba? Hun algoritmen analyseren continu het profiel van elke sitebezoek­er. Op de shoppingda­g van het jaar wordt de consument nét die aanbieding voorgescho­teld die te goed lijkt om te laten passeren.

Het was vast geen toeval dat Bol.com, dat ook mee deed aan Single’s Day, mij gisteren uitgereken­d leuke sneakers aan 40 procent korting presenteer­de. Hoe je die verleiding weerstaat? Simpel: rustig in en uitademen en pagina wegklikken. Die perfide commerciël­e trucs counteren is heus niet zo moeilijk. AI of niet.

Horden die elkaar vertrappel­en en te luide muziek. Tal van psychologe­n bogen zich al over waanzin van koopjesdag­en

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium