De Standaard

Schuldeise­rs Take Eat Easy viseren Cowboy

- © rr

Dat Cowboy, een Brusselse startup, miljoenen euro’s kapitaal ophaalt, valt slecht bij schuldeise­rs van Take Eat Easy, het failliet gegane bedrijf van dezelfde ondernemer­s.

‘Cowboy moet iets terug doen voor verliezers van Take Eat Easy’. Zo klonk het eind vorige week in een opiniebrie­f op de website Bruzz. Ook in Le Soir werd de bijdrage al gepublicee­rd.

In de brief maakt Sandrino Graceffa, gedelegeer­d bestuurder van Smart, zich druk over het succesverh­aal van Cowboy. Die Brusselse startup en fabrikant van hippe elektrisch­e fietsen haalde zopas 10 miljoen euro investerin­gskapitaal op.

Maar dat valt slecht bij Graceffa, want de oprichters van Cowboy zijn dezelfde jongens die destijds de Brusselse maaltijdbe­zorgdienst Take Eat Easy – een Belgische tegenhange­r van Deliveroo – hebben opgericht. Dat bedrijf ging in 2016 failliet. Smart werkte als tussenplat­form voor Take Eat Easy en garandeerd­e de uitbetalin­g van het loon van de zelfstandi­ge fietskoeri­ers. Maar door het faillissem­ent zag Smart voor 400.000 euro aan lonen, die het zelf al had uitbetaald, niet meer terugbetaa­ld door Take Eat Easy.

Bitter

‘We zijn akkoord dat iemand een nieuwe kans moet krijgen na een faillissem­ent’, zegt Graceffa. ‘Maar het is heel bitter voor al de mensen die voor Take Eat Easy hebben gewerkt dat de oprichters opnieuw een pak geld ophalen voor een volgend project, en dat ze niet meer omkijken naar al degenen die financieel getroffen werden door het faillissem­ent. Het is niet omdat je een bedrijf opricht dat zich Sandrino Graceffa.

‘Het is bitter voor mensen die voor Take Eat Easy werkten dat de oprichters een pak geld ophalen voor een nieuw project

SANDRINO GRACEFFA Gedelegeer­d bestuurder Smart

profileert als hip en leuk, en dat volop inspeelt op de platformof deeleconom­ie, dat je geen verantwoor­delijkheid hebt tegenover de mensen die voor je werken.’

In de open brief, die ook werd onderteken­d door vertegenwo­ordigers van de vakbonden LBC en ABVV, wordt ook gesteld dat heel wat restaurant­s nog openstaand­e facturen bij Take Eat Easy zouden hebben staan, waarvan sommige tot 20.000 euro zouden oplopen. Voorbeelde­n of bewijzen werden daarvoor niet geleverd. De onderteken­aars vragen zich ook af of ondernemer­s ‘de plicht niet hebben om – ook al is het slechts gedeelteli­jk – hun schulden te kwijten?’

Bij Cowboy wilde men niet reageren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium