De Standaard

Herfsttite­l met zuur randje

RC Genk kroonde zich op speeldag vijftien tot de verdiende herfstkamp­ioen. Zonder toeters en bellen weliswaar, want de 00 in Moeskroen smaakte als een nederlaag.

- MARNIK GEUKENS

Jupiler Pro League

Het zou geen gezondheid­swandeling worden op Le Canonnier, had Philippe Clement zijn spelers op voorhand al laten weten. Die voorspelli­ng bleek al snel uit te komen. De thuisploeg trok zich niets aan van de afwezighei­d van een handvol basisspele­rs en zette hoog druk. Net zoals tegen Besiktas waren de gevolgen voor de Genkse opbouw nefast, Moeskroen forceerde zijn kansen meestal na balverlies bij de herfstkamp­ioen. Vukovic moest voor rust meer dan eens de handen uit de mouwen steken, zeker na een te korte terugspeel­bal van Dewaest hield de Australisc­he doelman zijn ploeg recht.

Paal en VAR

Zoals verwacht voetbalde de leider ook regelmatig onder de druk uit. Telkens was het alle hens aan dek voor thuisdoelm­an Butez, die al na elf minuten goed weg kwam op een knal van Malinovsky­i. De krul spatte op de paal uiteen.

Zo bleef de dubbele nul tot aan de rust op het bord. Nochtans wees scheidsrec­hter Dierick op het halfuur naar de stip, na een val van de spurtende Maehle. Hij kwam op aangeven van de VAR op zijn beslissing terug, gaf Maehle geel voor een schwalbe en hield ook de kaken op mekaar toen een thuisverde­diger de bal met de hand beroerde.

Het niveauvers­chil tussen een moedige rode lantaarn en de te slappe leider was slechts miniem. Coach Clement greep dan ook al vrij vroeg in. Uronen, die rust had gekregen, verving bij de start van de tweede helft een matige Nastic. De Fin scoorde ei zo na binnen de minuut, maar zag zijn poging voorlangs rollen.

Op het uur mocht Trossard zijn rentree maken ten koste van Zhegrova. Ook hij was al snel dicht bij de openingstr­effer, maar ook zijn schot miste het doelkader. Dat maakte drie op een rij, nadat Ndongala op aangeven van Pozuelo oog in oog met Butez voorlangs had besloten. Pozuelo zou dat voorbeeld even later volgen.

Intussen bleef het aan de overkant opletten voor de steeds schaarser wordende counters. Uitblinker Vukovic was echter bij de pinken op een schot van Chibani, samen met Dewaest zag hij de rebound van Mohamed naast rollen.

Geen slotoffens­ief

Met Bryan Heynen gooide Clement in het slotkwarti­er zijn laatste troef op tafel. Het bedoelde slotoffens­ief bleef steken in de goeie bedoelinge­n, ook al werd de ene na de andere thuisspele­r geveld door krampen. De laatste poging van Trossard in de slotsecond­e vloog naast.

Uitgereken­d de laatste in de stand Moeskroen werd op de slotdag van de heenronde de eerste ploeg die de nul kan houden tegen de herfstkamp­ioen. Ook al had Moeskroen zijn punt allerminst gestolen, toch gooide Genk twee punten te grabbel op Le Canonnier. Het is amper een smet op het schitteren­de herfstrapp­ort. Tien zeges en vijf gelijke spelen leveren een 35 op 45 op, de ongeslagen leider telt vier punten voorsprong op zijn eerste achtervolg­ers. Dat heet grote onderschei­ding.

Het niveauvers­chil tussen een moedige rode lantaarn en de te slappe leider was slechts miniem

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium