De Standaard

Kovac moet op zoek naar mol in kleedkamer

Bayern München zit in de problemen. Na de 3–2nederlaag tegen Dortmund – met een sterke Witsel – moet trainer Niko Kovac hopen dat het bestuur hem spaart.

- DAVID VAN DEN BROECK

Bundesliga

Axel Witsel keek enorm uit naar zijn eerste Klassiker. ‘Ik hoop op een agressief duel in de goeie zin van het woord’, liet de 29jarige Rode Duivel optekenen. Dat werd het zeer zeker. ‘Ein geiles Spiel’ – een opwindende match – zo vatte ploegmaat Marco Reus het na afloop terecht samen. Makkelijk gezegd natuurlijk als je zelf gewonnen hebt en twee keer gescoord. Bayern München kwam tweemaal op voorsprong via de onvermijde­lijke Lewandowsk­i (15 goals in 16 duels), maar de Duitse kapitein maakte telkens gelijk. Een kwartier voor tijd stuurde een sterke Witsel Alcacer diep en die bezorgde de leider een nieuwe zege. Een koude douche voor Bayern – en op de tribune een bierdouche voor voorzitter Rummenigge –, dat verweesd achterblee­f met een 20 op 33, zeven punten minder dan Dortmund. Een zevende titel op rij is veraf.

‘We speelden onze beste wedstrijd in maanden’, zei trainer Niko Kovac, maar toch heeft hij de Beierse boter gegeten. De 47jarige Kroaat, een oudspeler van Bayern, kwam in de zomer voor 2,2 miljoen euro over van bekerwinna­ar Frankfurt en tekende voor drie jaar. Maar het lijkt er momenteel niet op dat hij die termijn zal uitzitten, want hij ligt al een tijdje onder vuur. In zijn eigen kleedkamer dan nog. Kovac heette een prima peoplemana­ger te zijn, maar heeft toch moeite om de vedetten tevreden te houden.

Te laat op training

Dat er wrevel was, werd begin oktober al duidelijk. Na de 0–3nederlaag tegen Mönchengla­dbach roerde James Rodriguez zich in de kleedkamer. Misnoegd over de vele wissels van zijn coach fulmineerd­e hij: ‘We zijn hier niet in Frankfurt!’ De Colombiaan­se huurling van Real Madrid is Kovac’ grootste zorgenkind. Vrijdag arriveerde hij volgens Bild ook nog acht minuten te laat op het trainingsv­eld. Tegen Dortmund bleef hij 90 minuten op de bank.

Maar Rodriguez is niet de enige speler met wie Kovac bonje heeft. Het Duitse weekblad Kicker schreef vorige week nog dat Müller, Robben, Ribéry en Hummels – vier oudgediend­en en zwaargewic­hten – hun trainer willen buitenwerk­en. Ze zouden hem een aardige kerel vinden, maar zich wel vragen stellen over zijn selectiepo­litiek en tactisch vermogen. Mevrouw Müller haalde vorige week uit op Instagram, omdat haar man pas laat mocht invallen. ‘Het duurde zeventig minuten vooraleer zijn hersenen begonnen te werken.’ Pijnlijk.

Mollenjach­t

Het ergst van al is dat alle interne kritiek en incidentje­s naar buiten komen. Kovac is dan ook op zoek naar de mol. Of mollen, meervoud. Na de Champions Leaguematc­h tegen AEK Athene versprak hij zich immers op zijn persconfer­entie. ‘Als jullie de twee mollen – oeps, nu zeg ik twee, dat was een foutje. (herpakt zich) Als jullie de mol vinden, laat het me weten en ik zal met hem praten.’

Hopelijk voor Kovac wordt hij snel gevonden. Want hij kreeg vorige dinsdag al de vraag: ‘Is dit uw laatste week als trainer van Bayern?’ En alleen uit beleefdhei­d werd die vraag na Dortmund niet opnieuw gesteld.

‘Als jullie de mol vinden, laat het me weten en ik zal met hem praten’

NIKO KOVAC

Trainer Bayern München

Is er dan geen speler die opstaat? Van de kapitein zou je het verwachten, maar Manuel Neuer zit zelf ook in een dip. Niet dat hij constant staat te blunderen, maar de 32jarige doelman, jarenlang beschouwd als de beste ter wereld, hield in elf competitie­matchen nog maar twee keer de nul. Tot zaterdag kon hij ook 438 minuten lang geen redding verrichten, elk schot op zijn doel ging binnen. Op dit moment biedt Neuer zijn trainer niet de noodzakeli­jke hulplijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium