De Standaard

Bon houdt douche voor daklozen betaalbaar

- VAN ONZE MEDEWERKER ROBIN DE BECKER © if

‘We haalden onze inspiratie bij de ‘uitgesteld­e koffie’

Doucheflux is in anderhalf jaar uitgegroei­d tot een groot succes. Daklozen kunnen zich er onder andere komen wassen voor 1 euro. De werkelijke kost loopt echter op tot 5 euro. Daarom wordt nu een voucher gelanceerd die hen uit de nood moet helpen.

Schenk een ‘solidaire douche’. Dat idee moet de vzw Doucheflux, in de buurt van het Zuidstatio­n, uit de kosten helpen. De vzw werd in mei vorig jaar opgericht en bood in een jaar tijd al meer dan 12.000 douches en 5.000 wasbeurten aan voor daklozen.

Aan de daklozen wordt een euro gevraagd om zich aan te melden. Maar de werkelijke kost voor de vzw bedraagt vijf euro. Dat dekt onthaal, water en energie, een propere handdoek en washandje, shampoo en zeep, teenslippe­rs, een scheermesj­e en scheerschu­im, een tandenbors­tel en tandpasta, DoucheFlux is al een tijdje een groot succes.

de afschrijvi­ng van de infrastruc­tuur en uiteraard ook het personeel.

‘Om de dienstverl­ening en de kwaliteit te kunnen behouden is extra financieri­ng nodig’, zegt Elisabet Mareels van Doucheflux.

Voortaan kan iedereen een solidaire douche schenken aan een dakloze. Het gaat om een voucher van vijf euro. ‘We haalden onze in

spiratie bij de ‘uitgesteld­e koffie’.’ Die hype ontstond enkele jaren geleden en bestond er in om een koffie te betalen voor eventuele minderbede­elden.

‘Ondertusse­n hebben we al 250 bonnen verkocht. Maar het idee moet nog wat ingeburger­d worden. Bovendien durft niet iedere persoon zomaar op een dakloze af te stappen met een bon voor een solidaire douche. De vrees bestaat immers dat dit beledigend zou overkomen.’

‘Daarom staat elk verkooppun­t ook in contact met een daklozence­ntrum waar de bonnen verzameld worden en nadien worden uitgedeeld onder de daklozen.’

Meer dan douche

Het dagcentrum biedt trouwens meer aan dan alleen een goedkope douche. Daklozen kunnen er ook terecht om hun kleren te wassen, lockers te huren, een beroep te doen op een psychosoci­ale dienst of een dispensari­um. Dat zijn dienstverl­eningen die de organisati­e geld kosten.

De vzw roept nu op tot solidarite­it zodat ze hun basisdiens­t kunnen blijven aanbieden aan het groeiende aantal daklozen.

ELISABETH MAREELS Doucheflux

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium