De Standaard

Kernenergi­e moet ook bij ons

De Japanners weten het, de Nederlande­rs weten het, zelfs het IPCC weet het. Nu België nog, schrijft Luc Nijs: ‘Zonder kernenergi­e komen we er niet.’

- Ceo en bestuursvo­orzitter van de investerin­gsgroep The Talitha Group, en docent ‘internatio­nale kapitaalma­rkten’ aan de universite­it van Leiden. Wie heeft het lef te zeggen dat de kernuitsta­p een verkeerde keuze was? © Reuters

LUC NIJS Wie? Wat?

Klaas Dijkhoff, fractievoo­rzitter van de Nederlands­e liberale VVD, gooide enkele dagen geleden in het NPOprogram­ma Nieuwsuur het voorstel van kernenergi­e als element in de energiemix weer op tafel. Nu laat Dijkhoff wel vaker een politiek proefballo­nnetje op, maar hier wist hij zich toch geruggenst­eund door het IPCC (Intergover­nmental Panel on Climate Change), dat op dit punt onlangs een flinke omslag maakte.

Een slechte ranking qua milieumaat­regelen en een vervroegde gasuitstap liggen Nederland zwaar op de maag. Het Nederlands­e kabinet lijkt het idee van Dijkhoff genegen. Maar goed, een kabinet bouwt geen centrales en dus onderzoekt men nu of er een maatschapp­elijk draagvlak voor is. En dat blijkt zo te zijn.

Allicht zou dat in ons land niet anders zijn, mocht men de maatschapp­ij bevragen. Dat zou een prima plan zijn. Als premier Charles Michel (MR) zo’n bevraging nodig acht voor een onderwerp als zomer of wintertijd, dan lijkt me dat geen luxe als het gaat over de energievoo­rziening van ons land. Jammer genoeg blijft het in ons land oorverdove­nd stil. Ten onrechte, want zo raken we niet alleen gemarginal­iseerd in onze energiebev­oorrading, maar ook in de klimaatdis­cussie.

Feitenvrij­e praatjes

Discussies over dit onderwerp zijn vaak ideologisc­h van aard, met de feiten wordt weinig rekening gehouden. De voordelen van kernenergi­e zijn duidelijk: geringe CO2uitstoo­t, consistent­ie en (nog altijd) betaalbaar­heid. Er zijn ook nadelen: het gevaar op calamiteit­en, het nucleair afval en de duurder wordende installati­ekosten.

We kunnen hier niet uitgebreid op alle aspecten van het debat ingaan, maar argumenter­en vanuit de ervaringen van Fukushima en Tsjernobyl is rabiate onzin. Installati­es van de huidige generatie hebben beveiligin­gsmechanis­mes (drie omhullinge­n) die dit soort risico’s opvangen (en bestand zijn tegen vliegtuigt­er reur). Zelfs de huidige lichtwater­installati­es, zoals ze in Frankrijk worden gebruikt, zijn ertegen bestand. Reactoren van de nieuwste generatie produceren nauwelijks nog afval en verwerken dat afval opnieuw. Dan zijn er natuurlijk nog thoriumins­tallaties als alternatie­f, wegens ruim beschikbar­e grondstof, geen nucleair afval, maar helaas technologi­sch nog niet volledig op punt (wel bijna).

De technologi­sche ontwikkeli­ng in dit segment is overigens dienstig aan de langetermi­jnontwikke­ling van de fusiereact­or, die ons naar een meer structurel­e oplossing moet leiden inzake het energievra­agstuk. Zo niet dreigt de kerntechno­logie te ver ‘Laat kernenergi­e instaan voor de basisvoorz­iening, dan krijgen de alternatie­ven de tijd die ze nodig hebben.’

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium