De Standaard

DE HERFSTMODE VOOR KINDEREN KLEURT WEER STEMMIG FLUO

-

De kalender van de verkeersca­mpag nes is voorspelba­ar. Na de herfstvaka­n tie start de ‘Helm op Fluo Top’campagne waarbij fluo en helmen op weg naar school beloond worden. Dit jaar kwam er ook nog de ‘Zie me shinen’campagne bij, om jongeren coole fluo te laten dragen. En vandaag vieren we met zijn allen de echte ‘fluodag’.

Maar liefst drie campagnes om kinde ren en jongeren te stimuleren fluo te dragen en zo zichtbaard­er te zijn in het verkeer. Want het wordt vroeger donker, en dan worden er meer kinderen het slachtoffe­r van een verkeerson­geval.

Iedereen is vóór veilig schoolverk­eer en minder ongevallen bij jongeren.

Uiteraard. En zichtbaar zijn, is altijd goed. Die zichtbaarh­eid is trouwens al lang wettelijk verplicht: goed werkende verlichtin­g.

Het ontbreken van fietsverli­chting is echter slechts in minder mate oorzaak van fietsongev­allen. Zo concludeer­de Fietsberaa­d vorige vrijdag uit de onge vallencijf­ers van VIAS voor de periode 20052017. ‘In 95 à 98 procent van de on gevallen speelt de fietsverli­chting geen rol en zijn er andere oorzaken in het spel.’

Uw kind, de wegenwerke­r

Alle campagnes en de hele fluotijd hebben een onaangenam­e bijwerking. Het is de fietser die zichtbaar moet zijn, het is de fietser die ervoor moet zorgen dat de automobili­st hem kan zien. Het is de fietser die verantwoor­delijk is voor het ongeval als hij geen fluo draagt, lijkt het wel. Fluohesjes zijn gemaakt om zichtbaar te zijn in gevaarlijk­e situaties: werven, wegenwerke­n, een vliegveld. Als het verkeer een plek is waar we onze kin deren moeten uitdossen als wegenwer kers, dan is er iets mis met ons verkeer. En niet met de kledij van onze kinderen.

We zouden evengoed aan automobi listen kunnen vragen hun snelheid aan te passen en (de verplichte) afstand van 1 meter bij het inhalen te respectere­n. We zouden aan overheden en gemeenten kunnen vragen echt conflictvr­ije fietsin frastructu­ur te voorzien. We zouden meer snelheidsc­ontroles kunnen uitvoeren in zone 30. We zouden harder kunnen optreden tegen verkeersov­ertredinge­n die fietsers in gevaar brengen, zoals hardrijden, foutparker­en en inhalen op minder dan een meter.

We zouden al die dingen kunnen doen, maar als het over onze jongste slachtoffe­rs gaat, kiezen we voor de weg van de minste weerstand: door de verantwoor­delijkheid impliciet te leggen bij lagerescho­olkinderen en hun ouders. Niet: let op dat je geen kinderen aanrijdt, maar: let op dat je kinderen niet aangereden worden.

Campagnes gericht op automobili­sten zijn nodig, maar er moet vooral werk worden gemaakt van extra, veilige en kwalitatie­ve fietsinfra­structuur. Dankzij die investerin­gen (en ja, er is nog veel meer nodig dan de historisch­e 120 miljoen die voor 2019 aangekondi­gd wordt) zullen meer mensen op de fiets overschake­len.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium