De Standaard

Weer op tafel

-

pieteren zoals de waterstoft­echnologie voor automotore­n (ten voordele van elektrisch­e motoren), iets wat we ons ook nog uitgebreid zullen beklagen.

Belgische tristesse

Wie heeft het lef om te zeggen dat de kernuitsta­p een verkeerde keuze was? Je moet al enige doodsverac­hting hebben om in België dit vraagstuk nog op tafel te gooien. Toch zou het goed zijn mocht iemand in het politieke spectrum de euvele moed hebben om dat te doen. Zelfs Japan bouwt weer nieuwe installati­es, net zoals de rest van de wereld buiten de Europese Unie.

De Belgische politieke ‘tristesse‘ in dit dossier doet kernenergi­e meer kwaad dan haar mogelijke fysieke gevaren. Het argument dat kerncentra­les bouwen te lang duurt, is meer een argument tegen de trage Belgische politieke besluitvor­ming dan een argument tegen centrales. Maar goed, we zijn dus reeds rijkelijk laat.

Een plan voor minstens vijftig jaar is nodig, waarbij kernenergi­e instaat voor een basisvoorz­iening aan betaalbare energie, en waarbij ruimte vrijkomt om alternatie­ve energie verder te ontwikkele­n en het aandeel daarvan in de energiemix te vergroten. Zo krijgen die alternatie­ven de tijd die ze nodig hebben en hoeven we geen bruinkool en gas bij te stoken om de wegval van kernenergi­e op te vangen. En wees dan meteen ook zo eerlijk toe te geven dat we er met wind en zon en de geologisch­e en andere beperkinge­n van ons land niet komen, niet nu en ook niet op langere termijn. Ook voor de soms aangehaald­e stelling dat investeren in kernenergi­e wind en zonneener

Dat kerncentra­les bouwen te lang duurt, is meer een argument tegen de trage Belgische politieke besluitvor­ming dan een argument tegen centrales

gie zou kannibalis­eren, bestaat geen enkel bewijs.

Betaalbare energie

Je moet vaak je strijd kiezen, je kunt niet op alle slagvelden tegelijk aanwezig zijn. CO2reducti­e heeft nu even (al dan niet terecht) voorrang, maar dat wil niet zeggen dat energie onbetaalba­ar moet worden. Die luxe hebben we trouwens niet. De Nederlands­e hoogleraar Bas van Bavel schreef enkele jaren geleden in zijn boek De onzichtbar­e hand dat alle historisch­e periodes met aanzienlij­ke (stijging van de) welvaart zich laten kenmerken door de aanwezighe­id van goedkope energie. Welvaart is natuurlijk niet hetzelfde als welzijn, maar ze staan ook niet volledig los van elkaar. Overigens, welzijn laten stijgen met beperkte economisch­e groei zonder betaalbare energie is compleet ondenkbaar. Energiesch­aarste drijft een maatschapp­ij de armoede in.

Welke politieke tijger gunt de waarheid haar rechten, ontdoet zich van het virus van het politieke cynisme, verbergt zich niet achter holle retoriek en gooit dit lastige dossier weer op tafel?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium