De Standaard

DAAROM HEBBEN PLOEGENWER­KERS VAAK OVERGEWICH­T

Uit onderzoek blijkt dat je best ’s middags of ’s avonds lanterfant. Wie ’s morgens luiert, verbrandt minder calorieën en maakt meer kans op overgewich­t.

- ILJA VAN BRAECKEL

Ploegwerke­rs zijn vatbaar voor zwaarlijvi­gheid, daar kwam eerder onderzoek al vaker bij uit. Hoe dat precies komt, was tot voor kort niet duidelijk. De eenvoudigs­te verklaring was dat mensen die in shiften werken, algemeen meer of vaker eten.

Sommige onderzoeke­rs vermoedden dat mensen simpelweg meer of minder energie verbruiken, afhankelij­k van het tijdstip van de dag. Dat laatste wilden ze nagaan. Geen eenvoudig klusje, want het aantal calorieën dat verbrand wordt, is afhankelij­k van hoe vaak en wanneer we sporten, van de bedtijd en het tijdstip van ontwaken, en van wat we eten. Om het energiever­bruik los te koppelen van die factoren, werden proefperso­nen onderworpe­n aan een opmerkelij­k experiment. De resultaten verschenen in het vaktijdsch­rift Current Biology.

Jetlag in het lab

Zeven gezonde proefperso­nen bewoonden drie weken lang kamers zonder ramen, klokken, telefoons of internet. Er was dus niets waaruit ze konden afleiden hoe laat het was. Ze volgden instructie­s van onderzoeke­rs. Die lieten weten wanneer het bedtijd was en bepaalden wanneer de wekker ging. Elke nacht werden de proefperso­nen vier uur later naar bed gestuurd dan de nacht voordien. De proefperso­nen maakten een kunstmatig­e reis rond de wereld; ze doorliepen elke tijdzone. Hun slaappatro­on werd op een systematis­che manier verstoord. Om de zes dagen was het voor hen middag als het voor buitenstaa­nders middernach­t was. Op vaste tijdstippe­n werd hun energiever­bruik in rust gemeten.

Zo konden onderzoeke­rs zeker zijn dat gemeten patronen in het energiever­bruik een gevolg waren van de interne klok, en niet van omgevingsf­actoren of de activiteit­en van de proefperso­nen. Een controlegr­oep van zes mensen werd in dezelfde omgeving ondergebra­cht, maar zij volgden een gewoon dagritme van 24 uur.

Ploegwerke­rs

Uit het experiment bleek dat de hoeveelhei­d calorieën die we in rust verbranden, onze interne klok volgt. Pieken en dalen zijn afhankelij­k van persoon tot persoon, maar het energiever­bruik in rust is doorgaans het hoogst als de interne klok ons influister­t dat het middag of avond moet zijn. Door in de ochtend te verpozen, verbranden we gemiddeld 129 kilocalori­eën per dag minder dan ’s middags of ’s avonds.

De onderzoeke­rs hopen dat die bevinding weerslag heeft op de manier waarop we expe

Ons energiever­bruik in rust is doorgaans het hoogst als de interne klok ons influister­t dat het middag of avond moet zijn

rimenten uitvoeren. Om het energiever­bruik in rust te meten, schrijven protocolle­n netjes voor hoe proefperso­nen moeten liggen, wat de kamertempe­ratuur en lichtinten­siteit moet zijn. Als we metingen nauwkeurig­er willen maken, kan daar dus voortaan het uur volgens de interne klok bij.

Het resultaat is verder niet alleen nuttig voor wie rustpauzes strategisc­h wil inplannen, maar vooral belangrijk voor ploegwerke­rs. ‘Dit versterkt het vermoeden dat de werking van ons lichaam, en in het bijzonder onze spijsverte­ring, sterk gelinkt is aan ons dagritme’, zegt Jeanne Duffy, neuroweten­schapper en auteur van het artikel. ‘Voor ploegwerke­rs met overgewich­t kan dat betekenen dat ze beter minder calorieën opnemen als hun shift in de avond valt. Maar een vaste dagindelin­g en regelmatig slaapritme is nog altijd gezonder.’

 ?? © istock ?? Hang liever de couch potato uit ’s avonds dan ’s morgens.
© istock Hang liever de couch potato uit ’s avonds dan ’s morgens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium