De Standaard

In een diverse vijver vis je beter

- © Patrick Van den Branden

De heisa rond benoeminge­n is symptomati­sch voor een breder probleem waarmee onze maatschapp­ij worstelt: hoe kunnen we vrouwen én mannen een plaats geven in de zoektocht naar expertise op toppositie­s? Het grootste risico van dit soort incidenten is dat ze ertoe bijdragen dat veel mensen het diversitei­tsdebat moe zijn, vóór het echt is aangepakt en opgelost. Dat is zonde en onze WestEurope­se maatschapp­ij kan zich dat, gezien onze demografie, niet permittere­n.

Deze vermoeiend­e en vaak pijnlijke discussies zullen blijven bestaan, zolang de vijver aan de top waaruit kandidaten worden gevist te klein is. Hoewel talrijke organisati­es fantastisc­h werk leveren om de vrouwen die in aanmerking komen te rekruteren en aan te moedigen, nemen mannen nog steeds een te groot aandeel in de vijver in. En dat zal niet veranderen zolang er niet op alle niveaus (opvoeding, opvang, onderwijs, evaluatie, aanmoedigi­ng en doorstromi­ng) gepaste maatregele­n worden genomen die bijdragen tot een mentalitei­tswijzigin­g.

Quota op het niveau van de raden van bestuur leiden ertoe dat je steeds in dezelfde kleine vijver vist. Als je vrouwen rekruteert als bestuurder, creëer je vaak opnieuw een probleem in de organisati­es waar ze, bijvoorbee­ld, manager waren. Ook dragen quota er niet toe bij dat er meer vrouwen in de kweekvijve­r belanden. Het echte verschil moet in de lagere echelons worden gemaakt, waar vrouwen nog steeds systematis­ch uit de rangen verdwijnen naargelang het senioritei­tsniveau stijgt.

Wat te doen?

Bedrijven en de overheid moeten inzet ten op gelijkwaar­dige intake en doorstromi­ng: voer (vrijwillig­e) streefcijf­ers per management­laag in en rapporteer die aan de buitenwere­ld waar zinvol (jaarversla­g of sociale balans). Besteed aandacht aan de ontplooiin­g van alle talent en creëer goede kaders voor flexibel of deeltijds werken.

Bied voldoende plaatsen aan in nabije kinderopva­ng, scholen en naschoolse opvang. Maak ondersteun­ing in huis sociaal en fiscaal aantrekkel­ijk. Responsabi­liseer beide ouders bij de geboorte van een kind (verplicht vaderschap­sverlof ). Train vrouwen om hun weg te vinden in soms nog te mannelijke organisati­es. Monitor actief stereotype­n in scholen, boeken, reclame en verslaggev­ing en erken de gelijkwaar­digheid van uiteenlope­nde talenten, in plaats van in mannelijke of vrouwelijk­e talenten te denken. Stigmatise­er de zogenaamde zachte en dus per definitie vrouwelijk­e studiekeuz­es niet en verheerlij­k de zogenaamde harde en dus per definitie mannelijke evenmin.

Voor seksisme mogen we geen genade hebben – door mannen of door vrouwen – wat niet mag leiden tot publieke lynchparti­jen zonder proces. Gelijke verloning voor gelijk werk. Vraag vrouwelijk­e ceo’s, topartsen, kunstenaar­s en bedrijfsle­iders niet meer hoe ze hun werk met hun gezin kunnen combineren, of stel dezelfde vragen aan hun mannelijke evenknieën.

Pijnlijke strompelto­cht

Kortom: maak je maatschapp­elijke visvijver en je kleine bedrijfsvi­svijver diverser. Pas dan wordt hij groot genoeg om er alle competenti­es uit op te vissen voor topfunctie­s zonder dat geslacht er toe doet. Doe je dat niet, dan blijft het een pijnlijke strompelto­cht van incident naar incident over de invulling van topfunctie­s. Vooral vrouwen zijn daarvan het slachtoffe­r: zij krijgen het verwijt dat ze al genoeg in de aandacht staan en de opmerking of het niet eindelijk kan afgelopen zijn met dat ‘gedoe’.

De overheid eist quota of streefcijf­ers op talloze plaatsen: in genoteerde bedrijven, in sommige universite­iten, in de eigen administra­tie. Haar geloofwaar­digheid gaat zwaar onderuit als ze er zelf niet in slaagt – en vaak zelfs niet probeert – de vrouwelijk­e expertise in haar brede rangen maximaal te benutten.

Niet alleen de expertise van vrouwen wordt trouwens onderbenut: ook op andere vlakken is ons diversitei­tsbeleid niet om trots op te zijn. Dezelfde formule – begin onderaan massaal en gestructur­eerd te kweken – zou ook hier moeten werken.

Stigmatise­er de ‘zachte’ en dus per definitie vrouwelijk­e studiekeuz­es niet

 ??  ?? Het directieco­mité van de Nationale Bank met rechts Marcia De Wachter, die haar mandaat heeft neergelegd.
Het directieco­mité van de Nationale Bank met rechts Marcia De Wachter, die haar mandaat heeft neergelegd.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium