De Standaard

DE VERVUILER BETAALT NIET

- Ruben Mooijman

Emmanuel Macron heeft het gemerkt: de beste manier om je popularite­it om zeep te helpen, is de brandstofp­rijzen verhogen. Autorijden duurder maken is een vorm van politieke zelfkastij­ding. Iedereen wil graag de planeet redden, tot het voelbaar wordt in de portemonne­e. Boze Fransen zijn van plan vandaag uit protest de snelwegen te blokkeren.

Macron bedoelt het goed. Hij wil de klimaatopw­arming afremmen. Maar de vraag van automobili­ste Priscillia Ludosky, die een petitie tegen de hogere brandstofp­rijzen opstelde, is pertinent: ‘Waarom beslist de regering niet om vliegtuige­n zwaarder te belasten?’

Als je ervan uitgaat dat de vervuiler moet betalen, is vliegen inderdaad veel te goedkoop. De zogenaamde externalit­eiten – lawaaihind­er, luchtvervu­iling, klimaatopw­arming – worden nauwelijks in rekening gebracht. Op vliegtuigb­randstof worden geen accijnzen geheven, op tickets wordt geen btw in rekening gebracht.

Je kan je ook afvragen hoe groot de eigenlijke invloed op het klimaat is van duurdere benzine en diesel. Of de brandstofp­rijzen nu stijgen of dalen, de files worden langer en het aantal auto’s blijft stijgen. Het Amerikaans­e Congressio­nal Budget Office, dat het parlement advies geeft, heeft het effect van stijgende brandstofp­rijzen in 2008 nauwkeurig berekend. Dat was een goede periode, want tussen 2003 en 2007 verdubbeld­e de prijs aan de pomp in de VS van 1,50 naar 3 dollar per gallon. Conclusie van de studie: de effecten op het rijgedrag zijn erg klein. Per 50 cent prijsstijg­ing ging het aantal ritten met 0,7 procent omlaag en daalde de mediane snelheid met 0,75 mijl per uur. Wel gingen de Amerikanen zuinigere auto’s kopen. Op lange termijn zou een prijsstijg­ing dus wel tot minder consumptie leiden, aldus het rapport.

Er zijn heel wat studies die het effect in kaart hebben proberen te brengen. Een samenvatte­nde studie van 101 onder zoeken kwam tot de conclusie dat een prijsstijg­ing met 10 procent leidt tot een consumptie­daling op lange termijn met 5,8 procent. Economen spreken dan van een prijselast­iciteit van 0,58. Een gelijkaard­ige studienaar­destudies voor de luchtvaart concludeer­de dat de gemiddelde prijselast­iciteit voor vliegticke­ts 1,15 bedroeg. Dus: een 10 procent hogere prijs leidt tot een 11,5 procent lagere vraag.

Conclusie: per betaalde euro belasting heeft een luchtvaart­taks bijna dubbel zoveel effect op het klimaat als een taks op motorbrand­stoffen. Dus waar wachten de overheden nog op? Op zich staat niets de belasting van vliegtuigb­randstof of tickets in de weg. Het probleem is alleen dat luchtvaart een internatio­nale business is. Als België vliegen duurder maakt

Dingen duurder maken is dodelijk voor je popularite­it

door belastinge­n in te voeren, is de kans groot dat heel wat mensen uitwijken naar Schiphol, Parijs of Düsseldorf. Zoals gezegd: iedereen wil graag de planeet redden, tot het voelbaar wordt in de portemonne­e.

Natuurlijk is de Europese Unie de aangewezen instantie om dit aan te pakken. Maar zoals ook Macron al gemerkt heeft: dingen duurder maken is dodelijk voor je popularite­it. Europa pakt liever uit met lage telefoonta­rieven. Belangrijk­er nog: de EU is niet bevoegd voor belastingz­aken. Iedere lidstaat mag zijn tarieven autonoom bepalen. Dus Priscillia, als je dit leest: voorlopig zal rijden duur blijven en vliegen goedkoop.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium