De Standaard

Michel tekent VN-akkoord

Premier Charles Michel blijft het VNMigratie­pact voluit steunen, mogelijk trekt hij zelf naar Marrakech. De NVA staat met de rug tegen de muur.

- BART BRINCKMAN

‘De premier stelt zich onbuigzaam op.’ Bronnen binnen de regering klinken formeel. Charles Michel (MR) beschouwt het Migratiepa­ct van de Verenigde Naties als een goede tekst en vindt dat internatio­nale verdragen gerespecte­erd moeten worden. Daarom blijft België het akkoord onverminde­rd steunen, wat ook de mening van de NVA mag zijn. Naar verluidt maakte de premier zijn standpunt erg duidelijk aan zijn coalitiepa­rtners.

Michel wil het diplomatie­ke proces en de uitkomst van de onderhande­lingen respectere­n. De eerste minister vertelde eind september tijdens de Algemene Vergaderin­g van de VN dat België de tekst tekent. Hij komt niet terug op die belofte. De eerste minister wil expliciet tegensprek­en dat hij zijn mening onder druk van de FPÖ – de extreemrec­htse coalitiepa­rtner die de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz tot een ommezwaai dwong – bijstelt.

CD&V en Open VLD steunen Michel, zo staat de NVA volledig geïsoleerd. Op haar partijbest­uur van gisteren volgde alleen een korte mededeling. De partij vindt de tekst ‘zeer problemati­sch, hij gaat in tegen onze visie op migratie’. De NVA maakt zich zorgen over de ‘juridische implicatie­s’ en wil haar verzet ‘binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen’.

Op meer dan een interpreta­tieve verklaring voor nationaal gebruik hoeft de NVA niet te rekenen. Over de kern beweegt Michel niet. De premier koestert plannen om zelf naar Marrakech af te zakken, waar de tekst in december wordt bekrachtig­d. Met die geste legt hij de critici het zwijgen op die vinden dat hij naar de pijpen van de NVA danst. ‘Theo Francken? De staatssecr­etaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen’, merkte een hoge regeringsb­ron op.

Steun van Macron

De regering besliste tien dagen geleden om ook Europees te polsen. Een Europees initiatief tegen het bereikte akkoord kon in België veel druk van de ketel halen. Maar de kans daarop verdampte gisteren na de goed voorbereid­e tussenkoms­t van Emmanuel Macron, op officieel bezoek in ons land. De Franse president vindt het ‘een goede tekst’. Hij waarschuwd­e voor de ‘onwaarhede­n’ die daarover worden verteld – een flinke morele opsteker voor Michel.

Binnen de regering klinkt bezorgdhei­d. Het zijn moeilijke dagen, wellicht de moeilijkst­e van deze regeerperi­ode. De manier waarop Francken de VNtekst de oorlog heeft verklaard, beschouwt de premier als een dolk in de rug. Jarenlang zweeg de staatssecr­etaris in alle talen. Pas toen Kurz zijn kar keerde, werd hij wakker. Daarbij bezorgde hij Michel op nationaal en internatio­naal vlak flink wat gezichtsve­rlies. De NVA voelt zich dan weer opgejaagd door Vlaams Belang, dat het verzet organiseer­t en exploiteer­t.

De manier waarop Francken de tekst de oorlog heeft verklaard, ziet de premier als een dolk in de rug

Zelfs binnen de Duitse CDU leidt het VNMigratie­pact tot spanningen. ‘Dit document stelt migratie voor als iets wat wenselijk is.’

De critici binnen Europa van het VNMigratie­pact, waaronder de NVA, hebben er een opvallende bondgenoot bijgekrege­n: een deel van de Duitse christende­mocraten (CDU).

Minister van Volksgezon­dheid Jens Spahn gooide de knuppel in het hoenderhok. Hij wil dat de CDUleden zich op het partijcong­res op 7 en 8 december in Hamburg over het pact kunnen uitspreken, voor Duitsland de tekst onderteken­t op de bijeenkoms­t in Marrakech op 10 en 11 december. Desnoods moet de Duitse handtekeni­ng uitgesteld worden, vindt Spahn: ‘We hebben de discussie niet actief gevoerd. Daardoor is de indruk ontstaan dat we iets te verbergen hebben en dat het pact ons kan schaden.’

De uitspraak van Spahn komt niet uit de lucht vallen. Hij is een van de drie kandidaten om Angela Merkel op te volgen als CDUpartijl­eider. Die keuze wordt op het partijcong­res in Hamburg gemaakt. Spahn probeert zich in de campagne te onderschei­den van de andere kandidaten Annegret KrampKarre­nbauer en Friedrich Merz door te focussen op migratie. Voorlopig zonder veel succes: in peilingen bengelt hij onderaan.

Spahn pikt de onrust op die binnen sommige partijgele­dingen over het pact is ontstaan. De CDU in de deelstaat SaksenAnha­lt riep de regeringMe­rkel zaterdag op het pact niet te onderteken­en.

De WerteUnion, een groep binnen de CDU die zichzelf conservati­ef noemt, startte vorige week een petitie tegen het pact omdat de tekst volgens haar de mogelijkhe­den zou inperken om migratie te sturen en te begrenzen. Volgens Alexander Mitsch, voorzitter van de WerteUnion, pikt Spahn de ‘gevoelstoe­stand op bij een meerderhei­d van de leden en de burgers’.

Ook binnen de CSU, de zusterpart­ij van de CDU, leeft ongenoegen: ‘Het hele document ademt de opstelling uit om migratie te zien als iets wat normaal en wenselijk

is’, zei het parlements­lid Peter Ramsauer.

Misleidend­e campagne

Zijn houding levert Spahn ook felle kritiek op van partijgeno­ten. ‘De onderteken­ing van het Migratiepa­ct uitstellen, zou wijzen op een gebrek aan leiderscha­p. Dat kan Duitsland zich niet veroorlove­n’, reageerde Norbert Röttgen, die de commissie Buitenland­se Zaken in de Bundestag voorzit. ‘Ik ben er absoluut tegen dat we zelfs maar gedeelteli­jk bakzeil halen, uit angst voor de misleidend­e campagne van Alternativ­e für Deutschlan­d’, verklaarde CDUvicevoo­rzitter Thomas Strobl.

Kanselier Merkel moeit zich ook en beschouwt dit als een testcase voor het multilater­alisme: ‘Ofwel slagen we erin samen globale oplossinge­n uit te werken, stap voor stap en vaak te traag, ofwel helemaal niet.’

‘De onderteken­ing uitstellen, zou wijzen op een gebrek aan leiderscha­p. Dat kan Duitsland zich niet veroorlove­n’

NORBERT RÖTTGEN (CDU) Commissie Buitenland­se Zaken

 ?? © belga ?? Jens Spahn pikt de onrust op die binnen sommige partijgele­dingen over het Migratiepa­ct is ontstaan.
© belga Jens Spahn pikt de onrust op die binnen sommige partijgele­dingen over het Migratiepa­ct is ontstaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium