De Standaard

GEZICHTSVE­RLIES VOOR NVA OF VOOR PREMIER

- BART STURTEWAGE­N

De kansen voor de NVA, de grootste regeringsp­artij, om met ere uit de krachtmeti­ng rond het Migratiepa­ct te komen, zijn gisteren niet gegroeid. Deels komt dat door de woordkeuze van het communiqué dat de partij na de wekelijkse bijeenkoms­t van haar bestuur uitgaf. Daarin wordt de tekst ‘inhoudelij­k zeer problemati­sch’ genoemd. Dat gaat een stuk verder dan het ‘vragen om uitleg bij experts’ waarmee de regeringst­op zich vorige week wat extra tijd kocht.

Maar anderzijds komt de versmalde speelruimt­e ook van premier Charles Michel zelf. Die engageerde zich in september voluit tijdens een toespraak voor de Verenigde Naties, de internatio­nale instelling waarbinnen het pact tot stand kwam. Het viel gisteren op hoe de Franse president Emmanuel Macron bij zijn staatsbezo­ek het pact zonder enige reserve ‘goed’ noemde en in een tijd waarschuwd­e voor ‘leugens die erover worden verspreid’. Als de premier het spel zacht had willen spelen, had hij Macron ook tot gematigder taalgebrui­k kunnen inspireren.

In regeringsk­ringen luidde het gisternami­ddag dat de premier ‘onbuigzaam’ is. Hij hecht sterk aan de Belgische positie als betrouwbar­e internatio­nale partner en koestert persoonlij­k hoge ambities op het Europese of zelfs het wereldtone­el. Dat weegt zwaarder door dan de eeuwige verwijten vanuit het Franstalig­e landsgedee­lte dat hij en de MR de schoothond­jes van de NVA zijn.

Voor de NVA kan de inzet moeilijk groter zijn. Alles wat ze met Theo Francken, de populaire bevoegde staatssecr­etaris, heeft opgebouwd, staat op het spel. Het Migratiepa­ct is bij uitstek geschikt om als wapen te dienen op de politieke as tussen ‘open’ en ‘gesloten’ die mogelijk bepalend wordt bij de verkiezing­en van 26 mei. Wie vindt dat migratie een complexe realiteit is die het best gemeenscha­ppelijk en met realisme wordt aangepakt, vindt er zijn gading in. Maar ook wie migratie als een apocalypti­sche bedreiging ziet die met strengere grenzen ver weg moet worden gehouden, kan er munitie in sprokkelen.

Veel politieke manoeuvree­rruimte rest er na de gebeurteni­ssen van gisteren niet meer. Het is de vraag of een begeleiden­de brief, die een beperkende interpreta­tie geeft aan de moeilijkst­e punten, nog als uitweg kan dienen. De elegantste uitweg, een Europees initiatief om gezamenlij­k zo’n brief op te stellen, is na de uitspraken van Macron en de houding van Angela Merkel niet meer waarschijn­lijk. Er dreigt dus zwaar gezichtsve­rlies, ofwel voor de NVA, ofwel voor de premier. Dit is stilaan de grootste crisis van Michel I.

Dit is stilaan de grootste crisis van Michel I

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium