De Standaard

De nieuwkomer in bed

-

Een verrassend­e vaststelli­ng bij het testen van de driehonder­d Vlaamse, vrouwelijk­e sekswerker­s is de aanwezighe­id van een minder gekende soa: Mycoplasma genitalium. ‘Vooral het feit dat de soa vaker voorkwam dan chlamydia, was opvallend’, zegt de onderzoeks­ter Liselotte Coorevits (UZ Gent). 10,8% was drager van Mycoplasma genitalium, tegenover 9% chlamydia.

Geschat wordt dat wereldwijd 3,3% van de vrouwen en 1,1% van de mannen drager is. Mycoplasma genitalium kan op termijn onder meer leiden tot onvruchtba­arheid, ontsteking van de baarmoeder­hals en plasbuison­tsteking (bij mannen).

Als deze soa aan een opmars bezig is, moeten we er dan niet op screenen? De meningen zijn verdeeld. Zowel bij Sensoa als bij het Instituut voor Tropische Geneeskund­e klinkt grote voorzichti­gheid.

‘Er wordt bewust niet op getest omdat bij zowat 95 procent van de dragers de soa vanzelf weer weggaat’, zegt Chris Kenyon (ITG). ‘Alleen als er klachten zijn, grijpen we in. Dat doen we omdat het virus gevoelig is voor antibiotic­a en bijzonder snel resistent wordt. De vrees is dat bij overbodige antibiotic­abehandeli­ngen de soa onbehandel­baar wordt.’

Coorevits zelf vindt gericht screenen niet overbodig. ‘Als we niet testen, weten we ook niet wie drager is. Wie bijvoorbee­ld chlamydia heeft en een antibiotic­akuur volgt, kan onderligge­nd Mycoplasma genitalium hebben en het virus zo resistent maken. In niet testen schuilt evengoed een risico.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium