De Standaard

Omstreden Pierre François blijft ceo van Pro League

- NICO TANGHE © blg

‘Iedereen wist dat Moeskroen in handen was van Pini Zahavi’, was gisteren de cynische conclusie van de profclubs. En dus blijft Pierre François ceo én lid van de expertenco­mmissie.

Pierre François, die de voorbije weken in opspraak kwam door Football Leaks, blijft ceo van de Pro League, de vereniging van profclubs. Zijn bijzonder cynische dubbelrol in het dossierMoe­skroen leverde kritiek op in het parlement en bij benadeelde clubs uit 1B, maar na een marathonve­rgadering van bijna zeven uur blijkt dat de Pro League zich daar bijzonder weinig van aantrekt. Een schichtige voorzitter Marc Coucke wenste eerst geen verklaring­en af te leggen en verwees nadien naar een (summier) persberich­t.

Volgens ingewijden heeft de raad van bestuur even over de rol van François gediscussi­eerd, maar bleek er weinig animo om de ceo sancties op te leggen omdat ‘uiteindeli­jk iedereen wist dat Moeskroen in handen was van de internatio­nale spelersmak­elaar Pini Zahavi’. En hoewel dat door de Fifa verboden is, beslisten de licentieco­mmissie en de beroepsins­tantie BAS toch een licentie toe te kennen. De profclubs moeten die scheiding der machten respectere­n, was de breed gedragen conclusie.

Tijdens een inderhaast bijeen geroepen algemene vergaderin­g plaatste onder anderen Herman Wijnants van Westerlo, een van de clubs uit 1B die degradeerd­en omdat Moeskroen een licentie kreeg, daar nog tal van vragen bij. Tevergeefs dus. Niet alleen blijft Pierre François aan als ceo, hij blijft ook lid van de expertenco­mmissie die voorstelle­n moet formuleren om de makelaars strengere regels op te leggen. Op één na – volgens onze informatie Club Brugge – schaarden alle profclubs zich daar achter.

Die nieuwe regels moeten er komen ‘in drie stappen’, aldus Coucke. Wellicht verwijzend naar vroegere voorstelle­n. Eerst moeten de 24 profclubs zelf nieuwe regels voor makelaars afspreken. Daarna moeten die zo snel mogelijk worden opgenomen in de licentiepr­ocedure. In de hoop dat de politiek ondertusse­n werk maakt van de derde stap: nieuwe wetgeving die de strengere regels afdwingbaa­r maakt.

Of dit volstaat om de druk van de politiek weg te houden, is twijfelach­tig. Meerdere partijen dringen aan op meer daadkracht van de Pro League. Als die de eigen stal niet uitmest, dreigen fiscale en andere voordelen geschrapt te worden.

Volgens ingewijden heeft de raad van bestuur maar even over de rol van Pierre François gediscussi­eerd

 ??  ?? Pierre François.
Pierre François.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium