De Standaard

Toestand vluchtelin­gen Samos explosief

- Spanje

De situatie in het vluchtelin­genkamp op het Griekse eiland Samos en het nabijgeleg­en stadje Vathy is explosief. Dat schrijft Christiana Kalogyrou, gouverneur van de NoordEgeïs­che Eilanden, in een brief aan de minister van Migratiebe­leid, Dimitris Vitsas. ‘Als u niet snel actie onderneemt, wordt de situatie oncontrole­erbaar’, stelt Kalogyrou. Volgens haar is het onmogelijk duizenden vluchtelin­gen en migranten op te vangen in een voorzienin­g die is bedoeld voor zevenhonde­rd mensen.

Kalogyrou benadrukt dat de eerste regen al tot verontrust­ende situaties heeft geleid. ‘En daarna komt de winter, dus de kou, eraan.’ Afgelopen weekeinde overstroom­den tenten buiten het kamp. Ook in het kamp zelf was de wateroverl­ast groot.

Kerk erkent eindelijk misbruik

Voor het eerst heeft de katholieke kerk in Spanje publiekeli­jk toegegeven dat priesters en andere geestelijk­en minderjari­gen seksueel hebben misbruikt. De voorzitter van de Spaanse bisschoppe­nconferent­ie, Ricardo Blázquez, zei dat de kerk de misstanden openlijk erkent en vastbeslot­en is deze uit te roeien. Dat deed hij bij de opening van de 112ste vergaderin­g van de bisschoppe­n in Madrid.

In Spanje is er kritiek op de manier waarop de katholieke kerk omging met de misbruiksc­handalen. Vorige maand onthulde de krant El País dat het misbruik in de Spaanse kerk stelselmat­ig werd verdoezeld. In de afgelopen dertig jaar zijn 33 priesters in Spanje veroordeel­d vanwege misbruik van 80 minderjari­gen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium