De Standaard

Chinese miljonair vreest ‘ontaarde vrouwen’

38 miljoen Chinezen bediscussi­ëren een vrouwonvri­endelijke uitspraak van China’s ‘rijkste leerkracht’.

- © belga

‘Ontaarde, verdorven vrouwen brengen China ten onder.’ Dat zei onderwijsg­oeroe en miljonair Yu Minhong (56) zondag op een congres over onderwijs in Sjanghai. Volgens Minhong, die het grootste bedrijf voor Engelse lessen in China in handen heeft, kiezen ‘vrouwen vandaag alleen voor mannen die veel geld verdienen, zelfs als het geen goede mensen zijn’.

Die opmerking kwam hem op een storm van kritiek te staan. De actrice Kitty Zhang zei op de Chinese Twitter dat Minhong ‘niets begreep van de waarde van vrouwen of van gelijkheid’. Anderen vroegen zich af of mannen zonder vrouwen dan plots niet meer achter geld zouden jagen.

Selfmade man Minhong gaf in het verleden toe dat zijn slechte punten hem destijds onpopulair maakten bij medestuden­ten. ‘In vijf jaar tijd aan de universite­it viel geen enkel meisje voor mij’, zei hij op China Daily in 2006.

Opvallend felle kritiek

Er is in China al lang debat over de vermeende achteruitg­ang van normen en waarden. De partijstaa­t is bezorgd over het materialis­me, de corruptie en een gebrek aan spirituali­teit en solidarite­it tussen burgers. Het verrast dus niet dat een belangrijk man als Minhong, ook actief in de nationale politiek, zo’n straffe uitspraak doet.

Wel opvallend is de felle, afkeurende reactie bij het Chinese publiek. Sommigen steunden Minhong, maar veel anderen bekritisee­rden zijn vreemde logica, de veralgemen­ingen en het gebrek aan respect voor vrouwen. Meldingen met de hashtag ‘Yu Minhong discrimine­ert vrouwen’ werd volgens nieuwssite What’s on Weibo door 38 miljoen Chinezen bekeken.

Minhong probeerde de zaak te redden met een verontschu­ldiging. ‘Ik bedoelde dat vrouwen en moeders met hoge kwaliteite­n, kinderen met hoge kwaliteite­n opvoeden.’ Ook dat lusten zijn critici niet, want Chinese feministen verzetten zich tegen het idee dat vrouwen vooral huismoeder­s moeten zijn. De overheid hanteert dat discours in de hoop de dramatisch­e vergrijzin­g aan te pakken.

 ??  ?? De Chinese miljonair Yu Minhong.
De Chinese miljonair Yu Minhong.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium