De Standaard

Het dode goudhaantj­e en zijn punkmeisje

In ‘The girl in the spider’s web’ komt het punkmeisje met de drakentatt­oo van Stieg Larsson terug. Maar deze stoere film baseert zich helemaal niet op een van zijn thrillers.

- RUBEN AERTS

Stieg Larsson is een fenomeen en dat heeft hij zelf nooit geweten. De Zweedse onderzoeks­journalist stierf in 2004 aan een hartaanval. Hij werd amper 50. Nog geen jaar later debuteerde hij postuum met Mannen die vrouwen haten, het eerste deel van zijn Milleniumt­rilogie. Pas toen werd hij een internatio­nale bestseller­auteur.

Nu komt The girl in the spider’s web in de bioscoop. Dat is een koele actiethril­ler die zich baseert op Wat ons niet zal doden. Niet Larsson maar journalist David Lagercrant­z is de auteur. De prota

gonisten zijn Lizbeth Salander en Mikael Blomkvist, de even introverte als rijkelijk getatoeëer­de hacker en de journalist die nochtans hun literaire leven danken aan de dode successchr­ijver.

Dat zit zo: als zijn hart destijds had meegewerkt, droegen vandaag niet drie maar tien thrillers Larssons naam. De notities zijn er, die heeft Eva Gabrielsso­n, zijn levenslang­e partner van toen. Maar omdat ze niet getrouwd waren, erfden vader Larsson en Stiegs broer de rechten van dat gouden nalatensch­ap. Met z’n allen werden ze het vooral niet eens over hoe het nu verder moest, waarna de familie het maar over een andere boeg gooide: ze strikten Lagercrant­z om met Larssons protagonis­ten een vervolg te haken aan de Milleniumr­eeks. Dat werd drie jaar geleden met zo veel poeha gelanceerd, dat het al snel de bestseller­lijst ging aanvoeren.

Je hoeft natuurlijk helemaal geen van de boeken gelezen te hebben om Salander en Blomkvist te kennen. In 2009 al kreeg Larssons debuut een goed onthaalde, Zweedse verfilming met Noomi Rapace (The drop) en de inmiddels overleden Michael Nyqvist. Twee jaar later gooide Sony Pictures 90 miljoen dollar aan tegen een Amerikaans­e adaptatie door David Fincher. Rooney Mara en Daniel Craig werden Lisbeth en Mikael. Mara hield aan de film haar eerste Oscarnomin­atie over, Sony Pictures een box office van 232 miljoen dollar – ook niet slecht.

Toch stond die opkomst ver van hun verwachtin­gen. Finchers film van het tweede boek was plots onzeker. Na enkele valse starts verdwenen de plannen helemaal van de tafel. Tot Lagercrant­z’ vervolg kwam. In plaats van Fincher klampte Sony Pictures de Uruguayaan­se filmmaker Fede Alvarez

aan, bekend van de horrorhit Don’t breathe.

Die film had het zestienvou­d opgebracht van zijn kostprijs. Dan mag je al eens je mond optrekken. Meteen dumpte Alvarez de cast van Finchers film. Zo kon hij zichtbaard­er zijn stempel zetten.

Moord op premier

Natuurlijk is het voor Sony Pictures ook een verhaal van centen: Alvarez kreeg voor The girl in the spider’s web amper de helft van Finchers budget. Zo houden ze het risico kleiner. Net als u en ik vragen zij zich immers af wie nog zit te wachten op een half afkooksel van Stieg Larsson.

Intussen duikt zijn naam opnieuw op in een heel andere zaak: het dossier waar Larsson zich als onderzoeks­journalist bij leven goed had ingegraven, namelijk de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Collegajou­rnalist Jan Stocklassa vond hierin genoeg informatie om de dader te kunnen aanwijzen. Lost Larsson straks postuum nog ’s lands grootste moordmyste­rie op? Maak daar een film van.

De familie strikte David Lagercrant­z om met Larssons literaire duo een vervolg te haken aan de Milleniumr­eeks

 ?? © rr ?? Opgepast: een hacker met een rijbewijs.
© rr Opgepast: een hacker met een rijbewijs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium