De Standaard

Born to be alive

De Franse provocateu­r Gaspar Noé speelt ten dans met ‘Climax’, een grensverle­ggend feestje met een stevige kater.

- JEROEN STRUYS

Met Irréversib­le zond Gaspar Noé indertijd een schokgolf door de filmwereld en mijn jonge jaren. Deels omwille van een minuten lange verkrachti­ngsscène met Monica Bellucci, maar vooral door zijn film van achter naar voren te vertellen. Sindsdien deed hij zijn status van provoca teur alle eer aan met de drugstrip Enter the void en de 3Dseksfilm Love. Noé zoekt uw grenzen gretiger op dan een Brexiteer.

Ook in Climax moeten alle wetten en normen eraan geloven, te beginnen met die van het medium. De film begint met de eindcredit­s, die al meteen verklappen welke dansvloerk­rakers uit de Franse partyscene van halfweg de jaren 90 voorbij zullen komen. Copain Thomas Bangalter (de Daft uit Daft

Punk) leverde met ‘Sangria’ het dreigende themanumme­r.

Die sangria speelt een sleutelrol: een feestje van een profession­ele dansgroep loopt mis wanneer iemand lsd in de fruitwijn mixt. Daarop volgt een macaber visueel spektakel: Hieronymus Bosch in een technoremi­x.

Allemaal echt gebeurd in 1996, zo claimt de film bij aanvang – al was Noé wellicht de enige die het kan navertelle­n. Hij nam de film in twee weken (!) op in een leegstaand jeugdhuis met een bende jonge dansers. Achter de draaitafel­s staat, in Schotse rok, dj Kiddy Smile. Hoofdrolsp­eelster is de FransAlger­ijnse actrice Sofia Boutella. De dochter van jazzpianis­t Safy Boutella danste in video’s van

Madonna lang voor ze de badass ging spelen in Kingsman: the secret service, Atomic blonde en Hotel Artemis. Het kleurrijke allegaartj­e vuilgebekt­e jongeren spuwt dialogen die zo uit de discotheek werden geplukt. Dit is Frankrijk vandaag, zo signaleert de Franse vlag op de achtergron­d.

Niet gehinderd door een script liet Noé zijn dansers vrijelijk improviser­en, op de magistrale eerste dans na. Onze landgenoot Benoît Debie – zijn chef fotografie sinds Irréversib­le – mocht ondertusse­n spelen met licht en kleur dat het een lieve lust was. Tip, tap top en de camera draait op zijn kop. Wie dan nog niet misselijk is, wordt het van de scène waarin een zwangere vrouw wordt geschopt. ‘Geboren worden is een uniek kans’, leest een tussentite­l. ‘Born to be alive’ schalt uit de speakers.

Even vaak verbluffen­d als moedwillig ondraaglij­k: Climax is van het uitdagends­te dat u dit jaar in een cinema kan zien. Eén tip: ne touche pas le sangria.

 ?? © rr ?? Wedden dat u nooit nog sangria drinkt?
© rr Wedden dat u nooit nog sangria drinkt?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium