De Standaard

Grenzen tussen de lakens

Het persoonlij­ke is politiek in dit Palestijns­e drama over een verboden liefde in Jeruzalem.

- JEROEN STRUYS

Films maken vergt moed. Dat geldt eens te meer wanneer je een Palestijn se filmmaker bent die op de set bezoek krijgt van het Israë lische leger, zoals Muayad Alayan overkwam (DS,

16 april). The reports on Sarah and Saleem is nochtans allesbehal­ve een ontvlambaa­r pam flet tegen de bezetting. Wel is het een gevoelig drama over twee mensen, dat zo blootlegt hoe een machtsappa­raat het dagelijkse leven in de tang neemt. Ook tussen de lakens worden grenzen getrokken en checkpoint­s geïnstalle­erd.

Saleem en Sarah hebben een overspelig­e relatie – tot zo ver geen opzienbare­nd onderwerp voor een dramafilm. Al leen: Saleem is een Palestijn, Sarah is de vrouw van een Israëlisch­e kolonel. Hun affaire gaat goed tot Saleem in een caféruzie belandt met verregaand­e gevolgen. Elke misstap kan een Palestijn duur te staan komen. Sarah zal moeten kiezen. Blijft ze trouw aan haar man en vaderland? Of luistert ze naar haar hart? Hoe ver reikt haar engagement?

De regisseur slaagt er niet helemaal in om dat overspelve­rhaal te onttrekken aan de sensatione­le wendingen van een televisies­oap. Hij doet te weinig met het stevige materiaal dat hij voorhanden heeft, terwijl hij elders het drama te stevig aanzet.

Wel toont hij mooi in wat voor verschille­nde werelden Sarah en Saleem bewegen, ook al wonen ze in datzelfde Jeruzalem. Haar wereld is er een van nette lakens en kille luxe; de zijne is er een van een stof fige armoede. Voor beiden lijkt de affaire een vlucht uit hun beklemmend­e bubbel; voor beiden zijn de opties beperkt. Wat ze nodig hebben, is moed.

 ?? © rr ?? Twee keer vluchten uit de bubbel, maar dan op een verschille­nde manier.
© rr Twee keer vluchten uit de bubbel, maar dan op een verschille­nde manier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium