De Standaard

Om een man te domineren, hoef je niet sterk te zijn

Bij de gevlekte hyena draagt het wijfje de broek. Dat komt doordat wijfjes met elkaar samenspann­en om de heren van de schepping het nakijken te geven.

- HILDE VAN DEN EYNDE

Bij de meeste diersoorte­n, ook de mens, speelt de ene sekse de baas over de andere – en doorgaans is die dominante sekse de mannelijke. Is dat het onontkoomb­are gevolg van de fysieke en karakterië­le verschille­n tussen mannetjes en wijfjes? Niet per se, denken Duitse en Franse biologen. Kijk maar naar de gevlekte hyena: daar domineren de wijfjes de mannetjes. En dat komt niet omdat ze sterker of competitie­ver of agressieve­r zouden zijn, maar omdat wijfjes aan eenzelfde zeel trekken en zo hun fysieke achterstan­d compensere­n.

Wijfjes van de gevlekte hyena werden vroeger afgeschild­erd als de manwijven van de dierenwere­ld. Ze zijn vaak zwaarder gebouwd dan mannetjes, en ze hebben een verlengde clitoris die eruitziet als een pseudopeni­s, net als vergroeide schaamlipp­en die eruitzien als pseudobalz­akken.

Maar dat hyenawijfj­es doorgaans de leiding van een roedel op zich nemen en de mannen van de top van de groep wegconcurr­eren, ligt niet aan dit mannelijke uiterlijk of hun forse bouw, menen onderzoeke­rs van het Leibniz Institut für Zoo und Wildtierfo­rschung (IZW) en het Institut des Sciences de l’Evolution de Montpellie­r.

‘Wanneer twee hyena’s het met elkaar aan de stok krijgen, wint degene die kan terugvalle­n op de grootste sociale steun, ongeacht diens geslacht, bouw of agressivit­eit’, zegt onderzoeks­leider Oliver Hoener in een persberich­t. ‘Het heeft iets weg van blufpoker’, vult zijn collega Colin Vullioud aan. ‘Het komt erop neer dat de hyena die het assertiefs­t is en zich het zekerst toont over de steun van zijn achterban, als winnaar uit een conflict komt.’ Die conclusie baseren de biologen op de analyse van 4.133 conflicten tussen 748 hyena’s van acht verschille­nde roedels, die in de loop van 21 jaar in de Ngorongoro­krater van Tanzania werden geobservee­rd.

In de meeste sociale contexten konden wijfjes en mannetjes op gelijke sociale steun terugvalle­n, zo bleek, en maakten ze even veel kans om als overwinnaa­r uit een conflict naar voren te komen. Maar er was één uitzonderi­ng: als ‘autochtone’ dieren in conflict kwamen met in de roedel ingeweken ‘allochtone’ dieren, sloten de autochtone hyena’s de gelederen. ‘Gevlekte hyena’s zijn nepotisten’, legt Eve Davidian van LeibnizIZW uit: ‘ze steunen in de eerste plaats hun eigen verwanten. Een buitenstaa­nder die daar tussen probeert te komen, verliest het pleit, omdat hij doorgaans in zijn eentje immigreert, zonder steun van zijn eigen achterban.’

Dat is het punt waarop wijfjes de bovenhand halen, want immi

granten zijn doorgaans mannetjes. In roedels met veel ingeweken mannetjes is de dominantie van wijfjes dan ook bijna absoluut, volgens de onderzoeke­rs. Enkel wanneer een roedel veel autochtone mannetjes telt, is de kans om als winnaar uit een dispuut te komen fiftyfifty en zijn mannetjes en wijfjes even dominant.

Of mensenvrou­wen een voorbeeld kunnen nemen aan gevlektehy­enawijfjes om hun onderverte­genwoordig­ing in de hogere bestuursec­helons van de maatschapp­ij weg te werken, zeggen de onderzoeke­rs niet in hun artikel in het vakblad Nature Ecology & Evolution. Maar ze vinden het wel een interessan­te onderzoeks­piste.

Wijfjes van de gevlekte hyena werden vroeger afgeschild­erd als de manwijven van de dierenwere­ld

 ?? © Oliver Hoener / leibnizizw ?? U mag één keer raden wie hier onder de sloef ligt.
© Oliver Hoener / leibnizizw U mag één keer raden wie hier onder de sloef ligt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium