De Standaard

Vervuilde stadslucht? Verf en zon lossen het wel op

- © belgaimage © belgaimage

De resultaten van Curieuzene­uzen, het burgeronde­rzoek van onder meer De Standaard, spraken boekdelen: ongeveer 150.000 Vlamingen wonen in een gebied waar de luchtvervu­iling uittorent boven de norm van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. Die verscherpt bovendien tegen 2020, en dan zullen dat 813.000 Vlamingen worden.

Te velde valt de luchtkwali­teit nog goed mee, maar de kaarten van onze steden kleuren rood, vooral in zogeheten street canyons. Dat zijn smalle binnensted­elijke wegen met aan weerszijde een ononderbro­ken rij hoge gebouwen, hoger dan de breedte van de straat. Daar ligt de luchtkwali­teit ver onder de Europese norm. In Vlaanderen heeft Aalst de meeste street canyons, gevolgd door Brugge, Antwerpen en Gent.

Likje slimme verf

Tijd voor veranderin­g, vonden ook onderzoeke­rs aan de Universite­it Antwerpen. Een interdisci­plinair team werkt er de komende vier jaar aan onderzoek dat de luchtkwali­teit in de stad moet verbeteren.

Dat zou onder meer kunnen door gevels te beschilder­en met een speciale verf. Fotokataly­serende verf, om precies zijn. Die bevat kristallen van titaniumdi­oxide. Als de kristallen in contact komen met zonlicht, krijgen ze energie en worden ze actief. Hun chemische structuur verandert, waardoor schadelijk­e stoffen in vervuilde lucht aan de kristallen plakken. De kristallen zetten ze om naar onschadeli­jke stoffen en stoten ze weer af. Dat afbraakpro­ces krijgt in principe gewoon een duwtje in de rug en gebeurt vanzelf ook, maar veel trager. Na zonsonderg­ang veranderen de kristallen langzaam weer in hun oorspronke­lijke staat, klaar om bij zonsopgang opnieuw in actie te schieten.

‘De kristallen verliezen hun werking amper’, zegt Tom Tytgat, Deze muurschild­ering van de Italiaanse kunstenaar Federico Massa gebruikt een bijzondere verf die luchtzuive­rende kristallen bevat.

ingenieur en onderzoeke­r aan de Universite­it Antwerpen. ‘Je zal waarschijn­lijk eerder opnieuw moeten verven dan dat de ze niet meer efficiënt zijn’.

Technologi­sch vooruitstr­evend, maar toch moeten we niet meteen de hele stad in de verf zetten. De gevelbedek­king werkt enkel waar er voldoende zon is. Dat kwam aan het licht toen de verf in een tunnel werd aangebrach­t. ‘Kleur is ook een struikelbl­ok’, zegt Tytgat. ‘Verf wordt vaak met organische kleurstoff­en op kleur gebracht, maar titaniumdi­oxide breekt organische stoffen net af, dus die verven verbleken snel en zijn niet duurzaam. Onderzoek buigt zich nu over de stabilitei­t van gekleurde verf. Witte verf is al vrij stabiel, maar misschien willen we niet alles wit verven. Door de kristallen toe te voegen, wordt de verf ook iets duurder. In onze studie onderzoeke­n we dus welke plaatsen in het bijzonder interessan­t zijn voor een likje slimme verf.’

Creatief met torens

Maar met verf alleen zullen we het niet redden. Spelen met bomen, pleintjes en de hoogte van

gebouwen moet vervuilde lucht beter afvoeren. En ook dat maakt deel uit van de onderzoeks­opzet.

‘Het is een kwestie van straten slim te ventileren’, zegt Maarten Van Acker, stedenbouw­kundige en betrokken onderzoeke­r aan de Universite­it Antwerpen. ‘In onze studie gaan we een street canyon in 3Dcomputer­modellen gieten. Zo kunnen we testen welke aanpassing­en verluchten­d werken. Als er windafwaar­ts hoger wordt gebouwd dan windopwaar­ts, bijvoorbee­ld, wordt de wind door de straat geleid. Buurtplein­tjes zorgen voor turbulenti­e. Bomen kunnen ook helpen, maar eerder

onderzoek toont aan dat die niet om het even waar mogen staan. Een dik bladerdak versterkt bijvoorbee­ld het street canyoneffe­ct, want dan kan vervuilde lucht nog slechter ontsnappen.’

In buitenland­se grootstede­n staan ze hier al verder mee. In Hongkong, bijvoorbee­ld, poten ze wolkenkrab­bers neer op strategisc­he plaatsen. Als de wind daartegen botst, waait hij vervolgens neerwaarts, recht de straten in. Zo wordt vuile lucht afgevoerd, en bovendien verkoelt het. ‘In sommige steden moeten nieuwe straten zelfs verplicht in de overheerse­nde windrichti­ng liggen, om ventilatie tot in het hart van de stad te krijgen’, zegt van Acker.

Onderbouwd­e steden

Slimme verf en slimme stadsplann­ing, het klinkt veelbelove­nd. Maar de combinatie is nog doeltreffe­nder. Door straten slim in te richten, kan vervuilde lucht in het juiste tempo over gevels met een zuiverende bedekking waaien. Als het van de onderzoeke­rs afhangt, maakt dat straks deel uit van wetenschap­pelijk onderbouwd­e stadsplann­ing. Wordt vervolgd.

Met verf alleen zullen we het niet redden. Spelen met bomen, pleintjes en de hoogte van gebouwen moet vervuilde lucht beter afvoeren

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium