De Standaard

Steeds minder fanmail voor Bpost

- PASCAL DENDOOVEN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Wie gelooft dat Bpost het hoge dividend van 1,31 euro per aandeel in de toekomst kan blijven betalen, moet vooral het aandeel kopen. Tegen de koers van gisteren levert dat een (bruto)rendement op van 13,58 procent, aanzienlij­k meer dan de 0,11 procent die een spaarboekj­e oplevert. De realiteit is dat er steeds minder beleggers zijn die geloven dat Bpost dit hoge dividend kan volhouden. Anders zou de koers van het aandeel niet zo laag noteren.

De Britse bank HSBC, die na de publicatie van de resultaten over het derde kwartaal haar koopadvies had bevestigd en het koersdoel een fractie had verhoogd van 15,30 naar 15,80 euro per aandeel, kwam gisteren op die stappen terug. HSBC verlaagt het advies naar houden en het koersdoel naar 11 euro. De bank twijfelt eraan dat het dividend van Bpost houdbaar is omdat er onvoldoend­e cashflow gegenereer­d wordt.

Dit jaar is er nog geen probleem. Het bedrijf kan uit de reserves putten om de 262 miljoen euro dividend te betalen waarvan de regering rechtstree­ks ruim de helft ontvangt en via de roerende voorheffin­g 30 procent van wat de kleine belegger toekomt. Maar wat daarna? Dat het aandeel gisteren met 6% daalde tot 9,8 euro en de koers sinds de piek van 28,30 euro in februari door drie gedeeld is, illustreer­t dat er geen snelle oplossing is voor Bpost. Het wordt nog slechter vooraleer het beter wordt.

Op korte termijn is het de vraag of de brutobedri­jfswinst van 560 miljoen dit jaar nog haalbaar is. Het betekent dat er dit kwartaal bijna 200 miljoen gehaald moet worden, terwijl er de afgelopen dagen flink gestaakt werd. Analisten gaan ook meer dan ooit naar de onderligge­nde brutobedri­jfswinst kijken. De biecht dat dit cijfer de ene keer gestut wordt met een terugname van een voorzienin­g en de andere keer met de verkoop van een gebouw, heeft het vertrouwen aangetast.

Het is ook onduidelij­k hoeveel Bpost moet toegeven aan de vakbonden voor het afkopen van een sociaal akkoord, waarvan het de vraag zal blijven of Waalse hardliners zich er überhaupt gaan bij neerleggen. Aan het inzetten van 1.000 extra tijdelijke medewerker­s om de onmiddelli­jke onvrede over de hoge werkdruk op te vangen, hangt in het beste geval een grotendeel­s tijdelijk prijskaart­je. De bonden willen ook een bijsturing van het toekomstpl­an van het bedrijf en dat is delicaat. De toekomst van Bpost hangt grotendeel­s af van de mogelijkhe­id de kosten aan te passen aan de dalende postvolume­s. In welke mate wordt die ruimte ingekrompe­n door de bonden? Als de volumes van de brievenpos­t nog sneller dalen, wordt de uitdaging alleen groter.

En dat is er de zogenaamde wissel op de toekomst: het te duur betaalde Amerikaans­e dienstenbe­drijf Radial. Het kan twee jaar duren voor beleggers zekerheid hebben dat Radial zijn beloften waarmaakt. In de tussentijd zijn er weinig redenen te zien om dit aandeel te kopen, concludere­n analisten.

Almaar minder beleggers geloven dat Bpost zijn dividend kan handhaven

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium