De Standaard

De hoogdagen zijn alweer voorbij

Vlaamse bedrijven zijn minder optimistis­ch over de economisch­e toekomst, zo blijkt uit een onderzoek van Voka. Er is geen paniek in de tent, ‘maar het beste is achter de rug’.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I De economisch­e hoogconjun­ctuur is alweer voorbij. Dat sentiment heerst er bij de Vlaamse bedrijven, volgens een bevraging van de werkgevers­organisati­e Voka bij 700 leden. 41 procent van hen gelooft dat de economisch­e groei over zijn piek heen is.

‘De groeivertr­aging is er gewoon, ook internatio­naal’, zegt Bart Van Craeynest, hoofdecono­om van Voka. Zo zal de economisch­e groei in ons land volgens de Nationale Bank lichtjes afkoe len, van 1,5 procent voor dit en volgend jaar, naar 1,4 procent in 2020. Dat zijn geen cijfers om aan de alarmbel te trekken, maar toch zijn de Belgische bedrijven nogal somber gestemd. ‘De meeste van onze leden gaan ervan uit dat het beste van deze economisch­e cyclus achter de rug is’, zegt Van Craeynest.

Bovendien denkt 16 procent van de ondernemer­s dat zelfs een nieuwe, strenge recessie nabij is. In totaal gaat dus meer dan de helft van de ondernemer­s ervan uit dat het nu voornameli­jk bergaf zal gaan.

Zachtjes zakken

Maar paniek is er helemaal niet. De grootste groep ondernemer­s – die 41 procent – gaat er immers van uit dat het eerder om een zachte afkoeling gaat dan om een harde crash.

‘Een halfjaar geleden topte het vertrouwen nog af op een hoog niveau’, klinkt het. ‘Dat is een voorbode dat het wat minder zal worden. Maar het blijft nog altijd een hoog niveau. Ook uit vergelijkb­are enquêtes bij bedrijven in de omringende landen zie je dat er overwegend van wordt uitgegaan dat de economisch­e vooruitzic­h

ten er nog steeds van hoog niveau zijn. Ze dalen weliswaar, maar we komen dan ook van een absoluut piekniveau. We verwachten geen 2008toesta­nden, hoor.’

Volgens Voka blijkt de Vlaamse nuchterhei­d daarbij een voordeel. Er zou daardoor in die topperiode niet zijn overdreven in bedrijfs en vastgoedin­vesteringe­n, waardoor er nu geen grote schokken worden verwacht.

Al kunnen ongeleide projectiel­en, zoals Trumps handelsoor­logen en de Brexitsaga, de situatie wel verergeren. ‘De bedrijven zijn daar weliswaar ongerust over’, klinkt het, ‘maar het is niet zo dat ze uitgaan van een worstcases­cenario.’

Vergrijzin­g

Vlaanderen kan als open economie alleen maar ondergaan. Het surft mee op internatio­nale tendensen die het zelf niet in de hand heeft.

Toch zijn er enkele knelpunten die volgens Voka best worden opgelost. Zo speelt de krapte op de arbeidsmar­kt almaar meer bedrijven parten. Een probleem dat niet vanzelf zal verdwijnen, ook al koelt de economie intussen af. ‘Dat zagen we bij vorige cycli, maar door de vergrijzin­g is die krapte ondertusse­n structuree­l geworden’, zegt Bart Van Craeynest.

Daarnaast vreest Voka dat ons land competitiv­iteit gaat verliezen. Het verwijst daarvoor naar het interprofe­ssioneel akkoord 20192020 dat dit najaar onderhande­ld wordt, en waarbij de loonnorm wordt vastgelegd – de bepaling hoeveel de Belgische lonen de komende twee jaar mogen stijgen.

Eerder stelde ook al het VBO dat België, ondanks de taxshift, indexspron­g en loonmatigi­ng van de afgelopen jaren, nog altijd een handicap van 9 procent met de buurlanden zou hebben. Werkgevers vrezen dat de loonnorm de kostprijs van de Belgische werknemer opnieuw gaat doen stijgen. De Nationale Bank verwacht dat de loonkosten dit jaar met 2,3 procent stijgen, en volgend jaar met 2,6 procent.

‘Samen met de krapte op de arbeidsmar­kt en de indexering van de lonen nu de inflatie toeneemt, is dat een risico voor onze exportbedr­ijven net nu het internatio­nale groeiklima­at verslechte­rt’, zegt Bart Van Craeynest. ‘We moeten de ingeslagen weg van hervorming­en voortzette­n, zodat we klaarstaan wanneer nieuwe opportunit­eiten zich aanbieden.’

‘Wij verwachten geen recessie. Geen toestanden als in 2008’

BART VAN CRAEYNEST Hoofdecono­om Voka

 ??  ??
 ?? © Joris Snaet ??
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium