De Standaard

Of ordinaire graaier?

Het Japanse gerecht heeft Carlos Ghosn gearrestee­rd op verdenking van financiële malversati­es. De reputatie van een van ’s werelds meest succesvoll­e managers is onherstelb­aar beschadigd.

-

De aanhouding van Ghosn (64) veroorzaak­te gisteren hevige schokgolve­n in de autoindust­rie. Hij is voorzitter en ceo van Renault, en voorzitter van Nissan en Mitsubishi. Het aandeel van de Franse automaker daalde gisteren met ruim 8,4 procent, na eerder op de dag 15 procent onderuit te zijn gegaan. De Franse staat bezit 15 procent van Renault.

De aanhouding kwam er na een intern onderzoek door Nissan. Een klokkenlui­der binnen het bedrijf had erop gewezen dat de vergoeding van Ghosn veel hoger was dan wat het bedrijf in de officiële resultaten­berichten had vermeld. Het onderzoek bevestigde die bewering. Behalve Ghosn maakte ook een andere topman, Greg Kelly, zich schuldig aan de wanpraktij­ken. Ceo Hiroto Saikawa heeft aan de raad van bestuur gevraagd beide mannen te ontslaan. Volgens de Japan Times, die anonieme bronnen citeert, zouden de twee tussen 2011 en 2015 ongeveer 5 miljard yen (39 miljoen euro) te weinig hebben gerapporte­erd. Volgens een mededeling van Nissan zouden er ook ‘talrijke andere vormen van wangedrag’ aan het licht gekomen zijn, zoals het persoonlij­ke gebruik van bedrijfsmi­ddelen.

Renault hield zich gisteren in een korte mededeling op de vlakte. De Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire, benadrukte dat Ghosn onschuldig blijft zolang hij niet is veroordeel­d. De alliantie met Nissan staat niet op de helling, aldus Le Maire.

In de autowereld staat Ghosn bekend als een wonderboy. De Braziliaan van Libanese afkomst maakte indruk toen hij eind jaren 90 van het kwakkelend­e Renault een winstmachi­ne maakte. Hij deed het kunstje enkele jaren later nog eens over bij Nissan, alleen met meer bravoure. Als hij de wankelende Japan se automaker binnen achttien maanden niet winstgeven­d zou kunnen maken, zou hij ontslag nemen. Hij slaagde ruimschoot­s in zijn missie, onder meer door maatregele­n te nemen die taboedoorb­rekend waren in het verstarde Japanse bedrijfsle­ven. Hij sloot vijf fabrieken, schrapte een achtste van de jobs en knipte de innige banden met de toeleveran­ciers door, waardoor hij de kosten drastisch kon drukken. Het leverde hem in Frankrijk de bijnaam ‘Le Cost Killer’ op. In Japan kreeg hij een legendaris­che status: hij werd er zelfs het voorwerp van een stripverha­al.

Ghosn is ook de architect van de alliantie RenaultNis­sanMitsubi­shi. Renault en Nissan zijn nauw met elkaar verbonden via kruisparti­cipaties, terwijl Nissan 34 procent bezit van Mitsubishi.

In Japan kreeg Ghosn een legendaris­che status: hij werd er zelfs het voorwerp van een stripverha­al

De drie merken samen verkochten in het eerste halfjaar 5,54 miljoen auto’s, meer dan Volkswagen. Ghosn ontving van elk van de drie bedrijven een salaris, wat hem tot een van de best betaalde managers in zowel Frankrijk als Japan maakte. Vorig jaar, toen hij nog ceo was van zowel Renault als Nissan, ontving hij in totaal zo’n 17 miljoen dollar (15 miljoen euro). Bij Renault moest hij onder druk van de aandeelhou­ders wel een loonsverla­ging aanvaarden.

Verwacht werd dat Ghosn de driewegall­iantie nog verder zou stroomlijn­en, eventueel met een overkoepel­ende structuur, of zelfs een fusie die de bedrijven tot één geheel zou smeden. In september verklaarde hij nog dat hij niet per se aan het hoofd wilde blijven staan van de afzonderli­jke bedrijven, maar wel van de alliantie. Nu zijn carrière vervroegd beëindigd lijkt te worden, is het de vraag hoe de toekomst van de alliantie eruit ziet. Beleggers vrezen dat de integratie zonder de strakke leiding van workaholic en opperstrat­eeg Ghosn minder voorspoedi­g zal verlopen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium