De Standaard

Stabiel management wordt uitzonderi­ng in autosector

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

Het aantal grote autofabrik­anten met een stabiele directie is na het ontslag van Carlos Ghosn op de vingers van één hand te tellen. Door een samenloop van omstandigh­eden zit een groot deel van de wereldwijd­e autoindust­rie momenteel zonder ervaren bedrijfsto­p. En dat net nu de sector aan de vooravond staat van de grootste omwentelin­g ooit: de overgang van verbrandin­gsmotoren naar elektrisch­e aandrijvin­g. De grootste autobouwer van Europa, Volkswagen, heeft een periode van hevige turbulenti­e aan de top achter de rug. Drie jaar geleden moest de nummer één, Martin Winterkorn, opstappen in de nasleep van het dieselscha­ndaal. Hij werd opgevolgd door Matthias Müller, die overkwam van dochterbed­rijf Porsche.

Maar Müller moest na ruim twee jaar alweer opstappen, omdat hij de broodnodig­e koerswijzi­ging onvoldoend­e gestalte gaf. Hij werd vervangen door Herbert Diess, die vier jaar geleden overkwam van concurrent BMW. Bij VWdochter Audi is de management­crisis nog in volle gang. Topman Rupert Stadler zit sinds juni in de cel op verdenking van betrokkenh­eid bij het dieselscha­ndaal. In oktober werd hij ontslagen. Nu leidt de Nederlande­r Bram Schot het bedrijf op tijdelijke basis.

Ook FiatChrysl­er kwam onlangs in een management­crisis terecht na het plotse overlijden van Sergio Marchionne. Die ItaliaansC­anadese manager vervulde een gelijkaard­ige functie in zijn bedrijf als Carlos Ghosn bij RenaultNis­san. Hij was de bezieler van het fusiebedri­jf en vervulde vijf verschille­nde officiële topfunctie­s, onder meer bij dochterbed­rijven Ferrari en Maserati.

Toen duidelijk was dat Marchionne terminaal ziek was, werd hij bij FiatChrysl­er opgevolgd door Mike Manley.

De uitdaging om in Marchionne­s voetstappe­n te treden is misschien nog groter bij dochterbed­rijf Ferrari, dat nu geleid wordt door Louis Camilleri, een voormalige topman van sigaretten­fabrikant Philip Morris. Ook bij Tesla, dat weliswaar klein is maar wel veel in de kijker loopt, is het management verre van stabiel. Bezieler en ceo Elon Musk is de laatste tijd meer en meer onder vuur komen te liggen wegens zijn arrogante en onvoorspel­bare gedrag. De mededeling dat hij overwoog het bedrijf van de beurs te halen, was de spreekwoor­delijke druppel die de emmer deed overlopen. De Amerikaans­e beurswaakh­ond pakte hem het voorzitter­schap van het bedrijf af. Ceo mocht hij wel blijven. Vorige week raakte bekend dat Musk voortaan zal rapportere­n aan de nieuwe voorzitter, Robyn Denholm.

En nu is dus ook het toekomstig­e leiderscha­p van de alliantie Renault/Nissan een vraagteken. Ghosn had weliswaar al een ceo benoemd voor Nissan, maar nog niet voor Renault.

Zijn gedoodverf­de opvolger, Stefan Müller, verliet het bedrijf in februari. Sindsdien ligt operatione­el directeur Thierry Bolloré in polepositi­on. Vier jaar geleden stapte een andere kandidaato­pvolger voor Ghosn, Carlos Tavares, over naar PSA Peugeot Citroen, dat hij sindsdien met veel succes leidt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium