De Standaard

Fiscus nog niet klaar voor effectenta­ks

-

Acht maanden na de publicatie van de wet op de effectenta­ks in het Staatsblad is de belastinga­dministrat­ie nog niet klaar met het aangiftefo­rmulier.

Uiterlijk tegen 20 december moeten de eigenaars van een (of meer) effectenre­kening(en) met een totale waarde van minstens 500.000 euro een taks van 0,15 procent hebben betaald aan de fiscus. Het is de allereerst­e keer dat die betaling moet gebeuren.

Maar op precies 1 maand voor het verstrijke­n van de deadline blijken er grote lacunes te bestaan in de procedure. Zo is het aangiftefo­rmulier nog altijd niet klaar – en dus ook niet beschikbaa­r voor de particulie­ren die de aangifte zelf willen doen.

Een andere mogelijkhe­id bestaat erin om de aangifte via de bank te doen, waarbij die een preventiev­e inhouding doet op de effectenre­kening en het geld doorstort naar de fiscus. Opgelet: u moet hiervoor ten laatste eind november de toestemmin­g geven aan uw bank.

‘Lang wachten’

Volgens de woordvoerd­er van de federale overheidsd­ienst Financiën, Francis Adyns, is de vertraging bij de opmaak van het aangiftefo­rmulier er gekomen doordat het ‘lang wachten’ was op het koninklijk besluit met de uitvoering­smodalitei­ten. Dat besluit is pas op 9 november in het Staatsblad verschenen. De wet dateert van 9 maart.

Adyns meldt dat het aangiftefo­rmulier ‘binnenkort gepublicee­rd zal worden op de website van de FOD Financien, met de nodige inlichting­en over de bepaling en de betaling van de taks’.

De berekening van de waarde van uw effectenre­kening verloopt in stapjes. Op 30 september heeft uw bank voor de derde keer dit jaar de stand van uw effectenre­kening genoteerd. Eerder gebeurde dat ook al op 31 maart en 30 juni. Het gemiddelde van de drie metingen bepaalt of u de taks moet betalen of niet.

De federale regering hoopt dat de maatregel op jaarbasis 254 miljoen euro opbrengt. Op 20 december kan een eerste stand van zaken worden opgemaakt. INDEXEN LANGETERMI­JNRENTES NOTERINGEN Evolutie 1 maand

‘Binnenkort verschijnt het aangiftefo­rmulier op de website van Financiën’

FRANCIS ADYNS Woordvoerd­er FOD Financiën

0,76

Het aandeel van zinkverwer­ker Nyrstar blijft met de rotvaart van een heuse rollercoas­ter omhoog en – vooral – omlaag donderen.

Begin vorige week dook de koers met 49 procent omlaag, tot 63 eurocent, toen de analisten van ABN Amro (opnieuw) een vernietige­nd rapport publiceerd­en over de schuldenla­st van Nyrstar (en het koersdoel op 1 eurocent plakten). Vrijdag was het nieuws over een nieuwe kredietlij­n bij grondstoff­enhandelaa­r (en grootaande­elhouder) Trafigura voldoende om de koers meer dan 50 procent hoger te duwen, tot 1,32 euro.

Gisteren ging er weer 42 procent af, tot 76 eurocent, nadat ING zijn koersdoel voor het van oorsprong Belgische zinkbedrij­f naar 40 eurocent verlaagd had. Het mag duidelijk zijn: Nyrstar is geen voer voor de gewone belegger.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium