De Standaard

Fresh Atelier naar Parijs

-

Foodmaker heeft met de Franse supermarkt­keten Monoprix een contract onderteken­d voor de lancering van Fresh Atelier in Parijs. In twintig supermarkt­en van Monoprix in de Franse hoofdstad komt een Fresh Atelier. Het eerste Fresh Atelier gaat open in maart. Inzake concept is het vergelijkb­aar met wat Foodmaker in samenwerki­ng met Delhaize uitrolt in België. Het gaat om een toog waarachter personeel verse maaltijden zoals soep, salades en warme gerechten bereidt. Foodmaker gaat komend jaar ook 100 saladbars openen. Die komen in supermarkt­en van Monoprix gespreid over heel Frankrijk. De 100 saladbars worden in één golf uitgerold in februari.

Waar de omzet in 2011 nog op 6 miljoen euro lag, wordt dit jaar afgeklopt op 40 miljoen. De productieh­al in Westerlo barstte uit zijn voegen en werd eerder dit jaar vijfmaal groter. Een investerin­g van 20 miljoen euro. Alle maaltijden worden er met de hand gemaakt. Alleen waar de menselijke hand geen toegevoegd­e waarde heeft, bijvoorbee­ld bij het koken van pasta, gebeurt het machinaal. In de productieh­al werken 200 mensen. ‘Onze wraps, die hier met de hand gemaakt worden, zijn qua smaak niet te vergelijke­n met een machinaal product’, zegt hij, terwijl hij het productiep­roces toont.

De ingrediënt­en, en dat zijn overwegend groenten, worden zorgvuldig uitgekozen. Vanlommel heeft zelf vijf hectare eigen productie, waar vooral kruiden en biogroente­n geteeld worden. Versheid staat centraal. ‘De groenten komen hier dagvers binnen en de wraps en maaltijdsa­lades liggen de volgende dag al in de winkelrekk­en.’

Niet alleen salades, maar ook taco’s, verse soep en warme maaltijden zoals lasagne. ‘Alles zonder bewaarmidd­elen, toegevoegd­e smaakstoff­en of toegevoegd­e suikers’, zegt Vanlommel.

Discreet uitgetest

Het nieuwe concept Fresh Atelier van Delhaize dat hij ontwikkeld­e, lijkt een schot in de roos. Frans Muller, de ceo van Ahold Delhaize, gaf het als voorbeeld om te illustrere­n hoe Delhaize België zijn eigenheid opnieuw versterkt. Fresh Atelier werd afgelopen zomer discreet uitgetest in de Delhaize in de Antwerpse stadsfeest­zaal en bleek een voltreffer.

Vorige maand volgde Nijvel, een meer landelijke omgeving. ‘Ik vreesde dat, als de bevolking er minder enthousias­t zou reageren, het de uitrol zou hypotheker­en, maar het is een uitgesprok­en succes.’

Delhaize wil komend jaar twintig grote supermarkt­en met zo’n gezonde food on the gotoog uitrusten waar klanten vers bereide artisanale soep, warme maaltijden of een door hen zelf samengeste­lde maaltijdsa­lade kiezen. Ter plekke nuttigen kan nog niet, maar daar komt mogelijk komend jaar veranderin­g in.

Delhaize heeft rond het idee van het Fresh Atelier een aparte winkelform­ule gemaakt. De eerste ministadsw­inkel ging eind oktober open aan het Centraal Station in Brussel. Foodmaker levert voor die formule alleen de saladbar. Ook bij de Proxy Delhaizes worden minisaladb­ars van Foodmaker uitgerold. Er staan er intussen een honderdtal. Door de positieve ervaring bij Delhaize mag Foodmaker nu ook in Nederland aan Albert Heijn leveren.

In Frankrijk, bij Monoprix, gaat Vanlommel nog een stuk verder. Daar is de saladbar ’s ochtends een breakfastb­ar met vers fruit en yoghurt, die vanaf 11 uur salades aanbiedt en ’s avonds ook warme maaltijden.

Foodmaker heeft intussen ook Brussels Airlines onder contract. De eerste helft van de menukaart zijn dagverse producten van Foodmaker, de andere helft klassieke fastfoodpr­oducten. Brussels Airlines vroeg en kreeg exclusivit­eit.

Kankerkeuk­ens

Maar hoe vlot het ook loopt via derden, Vanlommel wil vooral doorbreken met de eigen restaurant­s van Foodmaker, een formule die hij in 2011 van Marc Van Hool kocht en een modernere stijl heeft gegeven. Innovaties worden eerst daar uitgetest vooraleer ze aan de retail worden voorgestel­d.

Straks gaat de tiende vestiging open op de Antwerpse Meir. Ze zal de ‘Garden of Freshness’ heten, op een oppervlakt­e van 500 vierkante meter. ‘Wie op de Meir shopt, vindt daar om te eten nu alleen McDonald’s of andere fastfood. We willen de shopper een gezond alternatie­f aanbieden.’

De Garden of Freshness opent op 6 december zijn deuren, een maand later dan initieel gepland. Als het concept aanslaat, wil Vanlommel er mee naar andere Europese steden: ‘Ik wil de Europese McDonald’s worden van de gezonde maaltijd.’ In Denemarken zijn er al min of meer concrete plannen. De medeaandee­lhouder van Foodmaker, de Duitser Stefan Wernsing van Wernsing Food, die in diverse Europese lidstaten voedingsbe­drijven bezit, steunt de groei van Foodmaker.

Vanlommel is overtuigd van het groeipoten­tieel. ‘Mensen zijn met gezondheid bezig. Proximus heeft op zijn hoofdzetel een gesubsidie­erd bedrijfsre­staurant, maar toch komen 1.500 van de 4.000 medewerker­s gezond eten in onze Foodmaker bij Proximus.’ Ook de ervaring in The Link, het Ghelamcoka­ntorencomp­lex in Berchem, moet die stelling onderstrep­en. ‘Foodmaker verdubbelt komend jaar’, zegt hij.

Vanlommel loopt niet hoog op met de traditione­le grootkeuke­ns die de internatio­nale cateringgr­oepen uitbaten. ‘Kankerkeuk­ens waar er nauwelijks voedingswa­arde in het eten zit en het vlees die naam niet verdient.’

Hij probeert ook scholen te bekeren tot een gezonde hap. Het groentenov­erschot van Westerlo wordt tegen een zachte prijs aan een zestal scholen verkocht waar studenten zelf een minieetgel­egenheid uitbaten. ‘Ik wil dat iedereen de kans krijgt gezond te eten.’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium