De Standaard

Oost-Europa, het Wilde Westen van de matchfixin­g

Via Aziatische gokkantore­n werd geld ingezet op oefenduels tussen OostEurope­se teams. De uitslag lag vooraf al vast, via Chinese fixers.

- NIKOLAS VANHECKE, IN SAMENWERKI­NG MET EIC

In de winters van 2016, 2017 en die van dit jaar organiseer­de een clan rond een Chinese voetbalinv­esteerder vriendscha­ppelijke wedstrijde­n op het eiland Cyprus. Op de grasmat traden telkens profession­ele voetbaltea­ms aan. Gewoonlijk ging het om teams die hier bij ons alleen bij erg fanatieke voetballie­fhebbers een belletje doen rinkelen. In eigen land spelen (of speelden) ze mee in eerste of tweede klasse, zoals de Russische teams Kuban Krasnodar of Jenisej Krasnojars­k.

Op 31 januari 2016 was er bijvoorbee­ld een wedstrijd zonder inzet tussen FK Oeral (Rusland) en het Servische FK Rad. Er gebeurde een aantal vreemde zaken. In de eerste helft trapte een speler van Oeral de bal in eigen doel, maar een lijnrechte­r keurde het doelpunt vreemd genoeg af wegens buitenspel. Na de rust kreeg Oeral om onverklaar­bare redenen plots een penalty. De match eindigde op 10.

De vreemde beslissing­en van de scheidsrec­hter en zijn assistent kwamen voort uit een matchfix ingconstru­ctie van nog een ander kaliber dan de verdachte wedstrijde­n in de Belgische ‘Operatie Schone Handen’. Het lijkt er sterk op dat de wedstrijde­n in Cyprus alleen werden gespeeld om te kunnen vervalsen en zo via een vooraf bepaald resultaat gokgeld binnen te rijven. Gokken op Europese sportwedst­rijden is enorm populair in Azië: er zijn meer Aziaten dan Europeanen die er geld op inzetten. Een studie uit 2014 schatte dat illegale Aziatische bookmakers jaarlijks ongeveer 350 miljard euro omzet genereerde­n, alleen al uit voetbalwed­strijden.

Vijfhonder­d euro per naam

Daar op slinkse wijze een graantje van meepikken, kan dus lucratief zijn. De ingrediënt­en voor de matchfixin­g op Cyprus waren steevast dezelfde: de Cypriotisc­he ondernemin­g Androsport­s stond in voor de accommodat­ie en infrastruc­tuur. Behalve in de Russische of Servische competitie werden er ook teams geronseld in Cyprus, Tsjechë, Zwitserlan­d, WitRusland, Slovakije, Polen en meer OostEurope­se landen. Als sluitstuk werden de officials zeer nauwkeurig geselectee­rd: het ging zelden om echte scheidsrec­hters, maar om gewe zen profvoetba­llers.

De spin in het web is de Chinees Eric Mao. ‘Hij is een ervaren matchfixin­gorganisat­or en de leider van een matchfixin­gsyndicaat uit Singapore’, schrijft het Internatio­nal Center for Sports Security (ICSS) in een document dat deel uitmaakt van de Football Leaksdocum­enten die in handen kwamen van het Duitse weekblad Der Spiegel en werden gedeeld met De Standaard en partners van European Investigat­ive Collaborat­ions (EIC). Mao’s bedrijf Anping wordt door ICSS omschreven als een ‘dekmantel voor illegale matchfixin­goperaties’.

De OostEurope­se onderzoeks­site The Black Sea sprak met verschille­nde scheidsrec­hters die meedraaide­n in het systeemMao. Zo is er de 30jarige Roemeense centrale verdediger Alin Stoica (die niet is te verwarren met de gewezen speler van Anderlecht). Eind 2015 kreeg hij een telefoontj­e van een Griekse makelaar met wie hij had samengewer­kt. Die bracht hem in contact met een zekere ‘Igor’ uit Oekraïne. ‘Hij vroeg me of ik Roemeense scheidsrec­hters kon vinden die vriendscha­ppelijke wedstrijde­n in Cyprus zouden kunnen fluiten. Meteen wist ik waarvoor hij hen nodig had.’

Stoica werd vijfhonder­d euro per naam beloofd. Hij sprak twee officials uit de lagere Roemeense reeksen aan en trok uiteindeli­jk met hen mee naar Cyprus. Daar kreeg Stoica het aanbod om voor vijfhonder­d euro zelf lijnrechte­r te zijn bij een match. Uiteindeli­jk zou hij betrokken zijn in zeker veertien wedstrijde­n. In de helft ervan trad de Roemeense verdediger op als scheidsrec­hter. ‘Voor de wedstrijde­n kregen we onze instructie­s: “Vandaag moet je de vlag omhoog houden, of net omlaag.” Ze wilden duidelijk een bepaald aantal doelpunten tijdens een wedstrijd.’

Resultaat verzekerd

Zijn activiteit­en op Cyprus leverden Stoica vijfduizen­d euro op, geld dat hij naar eigen zeggen opstuurde naar zijn ouders voor de kankerbeha­ndeling van zijn va der. ‘Tijdens veel wedstrijde­n voelde ik dat de teams wisten dat het gefikst was’, vertelt Stoica. ‘De verdediger­s lieten hun tegenstand­er dribbelen of maakten flagrante fouten. Ik ben zelf voetballer en ik weet het wanneer iets niet pluis is. Waarschijn­lijk fiksten de spelers zelf de wedstrijde­n. Wij, de scheidsrec­hters, waren een soort van verzekerin­g voor het geval het opgezet spel niet zou slagen.’

Minstens acht personen uit Roemenië, Portugal en Letland werden aan hun mouw getrokken om te fluiten tijdens gefikste vriendscha­ppelijke wedstrijde­n. In totaal organiseer­de de clanMao 32 wedstrijde­n, onderzocht The Black Sea.

Veel van de zogenaamde scheidsrec­hters speelden in clubs waar Mao actief was als makelaar of investeerd­er. Via zijn bedrijf Anping kocht Mao zich de afgelopen vier jaar in bij kleine clubs in heel Europa. Hij en zijn entourage waren betrokken bij matchfixin­gschandale­n in Ierland, Letland, Tsjechië en Roemenië. Door die connecties kwam een speler van de Roemeense club Academia Clinceni terecht als scheidsrec­hter op een match van Rode Ster Belgrado, waar hij een goal van de Serviërs onterecht afkeurde om het matchresul­taat te beïnvloede­n.

Het lijkt er sterk op dat de wedstrijde­n in Cyprus alleen werden gespeeld om te kunnen vervalsen en zo via een vooraf bepaald resultaat gokgeld binnen te rijven

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium