De Standaard

MOBIELE LEEGSTAND

- LUC LAUWERS Heverlee

Voor woonwerk en woonschool­verplaatsi­ngen staat ons gezin met drie schoolgaan­de kinderen welgeteld nul minuten in de file. We beseffen dat we geluk hebben. Een welgekozen woonplaats, op fietsafsta­nd van scholen en werkplaats­en, helpt natuurlijk.

Op de dagelijkse route naar het werk valt het op dat de overgrote meerderhei­d van de personenwa­gens precies één persoon vervoert. Kooien van pakweg 7 vierkante meter en 1.000 kilo om een eenzame bestuurder te verplaatse­n. Volumineuz­e eenpersoon­swagens. Mochten meer mensen samen rijden, dan hoeft misschien veertig procent van deze auto’s de weg niet op. Dat vergt natuurlijk onderling overleg. Sta me toe om het verleden in te duiken. Meer dan dertig jaar geleden had ik een vakantiejo­b. Het heeft me toen één werkdag gekost om carpooling te organisere­n. Mijn chauffeur van dienst heeft nooit moeten wachten. In tijden zonder gsm.

Het huidige wagenpark kampt met een gigantisch­e overcapaci­teit. Moet heen en weer rijden met lege zitplaatse­n niet ontmoedigd of zelfs belast worden? Net zoals bij de woningmark­t. Leegstaand­e huizen en bedrijfsru­imtes leiden tot verwaarloz­ing van de onmiddelli­jke omgeving en dragen ertoe bij dat elders nog onbebouwde ruimte wordt aangesnede­n. Die negatieve effecten waren voldoende om een belasting te introducer­en op leegstand en een subsidie om verwaarloo­sde ruimtes te hergebruik­en.

Lege vrachtwage­ns in het verkeer en lege vrachtsche­pen op volle zee zijn zoals de lege ruimtes in de wereld van immobiliën: compleet nutteloos. Voor personenve­rvoer geldt dezelfde logica. Mobiele leegstand genereert negatieve effecten: langere files en meer uitlaatgas­sen. Carpooling moet gestimulee­rd en beloond worden. Beter nog, bedrijven geclusterd in een industrie of een kmozone, zouden fiscaal geprikkeld kunnen worden om een gezamenlij­k netwerk van pendelbusj­es (verder) uit te bouwen. Het is toch niet de taak van de overheid om mobiele leegstand te ondersteun­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium