De Standaard

Wie anders dan Theresa May?

Theresa May voor schut zetten, het is een nieuwe sport geworden. SEBASTIAN PAYNE weet haar volharding, haar inzicht en haar aanpak wel degelijk te waarderen.

-

Het wordt steeds moeilijker om Theresa May niet te bewonderen. Ze staat aan het roer op een bewogen moment in de Britse geschieden­is. Een Brexitakko­ord tot stand brengen en tegelijker­tijd een ruziënde Conservati­eve partij samenhoude­n: zelfs een briljante leider zou ervoor terugdeinz­en. Maar May, die vaak het verwijt krijgt dat ze zwak en opportunis­tisch is, geeft het niet op. Het blijft mogelijk dat de partij haar aan de kant zet, maar buiten politieke kringen leeft er een groeiend gevoel dat zij de enige volwassene is die het land door deze traumatisc­he periode kan loodsen.

Veel mensen dachten dat het haar nooit zou lukken een Brexitakko­ord tot stand te brengen dat de zegen van de bedrijfswe­reld zou krijgen. Maar ze heeft het gedaan en haar inspanning­en om het te doen aanvaarden, zijn al even indrukwekk­end. Vorige week zat ze een woelige kabinetsve­rgadering voor die vijf uur duurde, gaf ze een persconfer­entie, antwoordde ze drie uur lang op vragen in het Lagerhuis, nam ze deel aan een belprogram­ma op de radio en praatte ze met lokale partijafde­lingen. Deze week begint ze met een pleidooi voor haar akkoord op het jaarlijkse congres van de Confederat­ion of British Industry. Haar uithouding­svermogen is bewonderen­swaardig.

Corbyns spelletjes

Het wapen waarmee May overleeft, is een argument dat ze van Margaret Thatcher heeft geërfd: Tina – There is no alternativ­e. Met nog vijf maanden te gaan voor GrootBritt­annië uit de EU wordt gegooid, is haar Brexitplan het enige ernstige. De Conservati­even die een koers wijziging eisen, hebben geen realistisc­he alternatie­ven. Zoals May duidelijk heeft gemaakt, zou een hardere of zachtere Brexit nog altijd de backstop vereisen die onaanvaard­baar is voor Dominic Raab, die ontslag heeft genomen als minister van Brexit.

Weinig mensen betwisten dat een uitstap zonder akkoord schadelijk zal zijn voor de economie en waarschijn­lijk een administra­tieve chaos zal veroorzake­n. Maar een vertrek van May zal daar niets aan veranderen.

De oppositie heeft evenmin een been om op te staan. Jeremy Corbyn blijft beweren dat hij het veel beter zou kunnen. Zondag zei hij in een interview dat een LabourBrex­it, met hem in Downing Street, alle voordelen van een volwaardig lidmaatsch­ap van de EU zou hebben zonder de nadelen van Mays plan. Hij lijkt niet te beseffen dat Brussel geen toegevinge­n meer wil doen. Elke kiezer met een greintje gezond verstand kan zien dat Corbyn alleen maar politieke spelletjes speelt.

May heeft ook het geluk dat er geen evidente uitdager is. Euroscepti­sche parlements­leden leggen graag voor de camera’s uit waarom ze moet vertrekken. Maar wie is hun leider? Als het deze week tot een echte machtsstri­jd binnen de Conservati­eve partij zou komen, zal er ten minste een dozijn kandidaten zijn. May zou pas echt een probleem hebben als haar tegenstand­ers zich achter één enkel alternatie­f konden scharen. Bovendien zijn haar Conservati­eve critici slecht georganise­erd. De European Research Group, de club van proBrexitp­arlementsl­eden, beweerde vrijdag dat ze nog voor de lunch de 48 brieven van

collega’s zou verzamelen die nodig zijn om een vertrouwen­smotie in te dienen. Daarna zou het vrijdagavo­nd worden. Nu is het ergens in de loop van deze week. Als deze parlements­leden in de volgende dagen niet genoeg brieven bijeenkrij­gen, zijn ze hun geloofwaar­digheid kwijt.

Zure campagne

Dat betekent niet dat Theresa May een erg goede premier is. Ze komt zwak over in de media. Haar eerste rode lijnen hebben een Brexitakko­ord dat de economisch­e belangen van het Verenigd Koninkrijk beschermt, bemoeilijk­t. Ze heeft de verwachtin­gen van het publiek over het vertrek uit de EU niet kunnen sturen. Haar verkiezing­scampagne in 2017 was verward en zuur. Haar ministerke­uze stelt weinig voor. En ze heeft geen binnenland­se successen kunnen boeken.

Zowat iedereen vindt het terugtrekk­ingsakkoor­d van May een onding. Maar het is waarschijn­lijk het best mogelijke resultaat als het uitgangspu­nt was om een einde te maken aan het vrije verkeer van personen. May denkt, en ze heeft gelijk, dat de meeste Britten de Brexit gewoon achter de rug willen hebben. Zij wensen een akkoord met hardere grenzen, zonder grote betalingen aan Brussel en met het gevoel dat ze wat meer ‘controle’ over hun leven hebben. May lijkt op al die punten te slagen. Ze zal niet als een grote Britse premier de geschieden­is ingaan. Maar aangezien de troonprete­ndenten geen beter plan kunnen voorstelle­n, moet de Conservati­eve partij Theresa May laten doorgaan met haar buitengewo­on zware taak.

 ?? © reuters ?? Theresa May ziet nog geen uitdager opdoemen.
© reuters Theresa May ziet nog geen uitdager opdoemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium