De Standaard

ALLEEN PRINS CHARLES KAN DE BRITTEN NOG REDDEN

- HENDRIK VOS

Niemand wacht al langer op een baan dan prins Charles. Luttele dagen na zijn zeventigst­e verjaardag komt het moment om zijn verantwoor­delijkheid tegenover de natie op te nemen. Dat wil zeggen: de macht grijpen, de absolute monarchie instellen, parlement en regering ontbinden en de Brexit afzeggen. Het zou het beste zijn wat de Britten kan overkomen. Het wordt het einde van langdurige werklooshe­id voor de prins en van miserie voor zijn land. Daarna kan de democratie desgewenst hersteld worden.

Dwazer dan vandaag wordt het toch niet meer. De Brexit is een uit de hand gelopen farce en de politiek is de controle kwijt. De democratie botst op een systeemfou­t: voor geen enkele uitkomst is er een overtuigen­de meerderhei­d in het parlement, laat staan onder de bevolking.

Met een prutsdansj­e kon Theresa May haar partij begin oktober nog aarzelend achter zich krijgen, maar zelfs met een feilloos uitgevoerd­e macarena zal het haar allicht niet lukken om een meerderhei­d in het parlement van haar Brexitakko­ord te overtuigen. Oppositiel­eider Jermey Corbyn struikelt intussen dagelijks over zijn eigen mening. Geobsedeer­d door het verlangen om van het Verenigd Koninkrijk een Zelzateinh­etgroot te maken, is hij met Europa niet meer bezig. Harde brexiteers excelleren in lafheid en in schurkerij. Ze distantiër­en zich van hun partijleid­er in heimelijke brieven, nemen ontslag of briesen aan de zijkant. Maar geen een durft het aan zelf verantwoor­delijkheid te nemen. Zo ging het vanaf de eerste dag na het referendum al. De zeeën zouden wachten om vanuit Londen gecontrole­erd te worden en handelsakk­oorden gingen als gebraden duiven uit de lucht vallen. De praktische regelingen werden overgelate­n aan May.

Zij kreeg gaandeweg in de gaten tot wat voor verwoestin­g een harde breuk met de Unie zou leiden. Duiven vielen bovendien niet gebraden uit de lucht en als straks iemand de golven beheerst, zijn het de Chinezen.

De deal die nu voorligt, gaat niet over hoe de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie er in de toekomst zal uitzien. Het zijn 585 bladzijden met afspraken over een overgangsp­eriode waarin er verder onderhande­ld wordt, en met een backstop: wat als het niet lukt om de scheiding deftig te regelen? Dat er veel aandacht naar die noodrem gaat, is logisch. Haast niemand gelooft nog in goede afspraken. In essentie blijft alles dan bij het oude, behalve dat de Britten niet meer aan de tafel zitten als er beslissing­en worden genomen. ‘Zo worden we een vazalstaat!’, roept Boris Johnson. Hij heeft gelijk. Maar het is wel zijn schuld. Nooit kwam hij met een haalbaar alternatie­f.

Op veertien blaadjes staan nu een paar vage ideeën over de toekomst. Die zeggen vooral dat de Britten nauw bij het continent betrokken willen blijven, bijvoorbee­ld als het gaat over binnenland­se veiligheid of over medicijnen testen. Ieder zinnig mens vraagt zich af waar de Brexit dan voor nodig was. Zo ook Timothy Garton Ash, die in deze krant voorstelde om snel een tweede referendum te organisere­n (DS 17 november).

Deze uitnodigin­g aan de Britten om van gedacht te veranderen, is riskant. Peilingen zeggen dat een kleine meerderhei­d voor Europa zou stemmen. Maar dat was precies ook de voorspelli­ng in de aanloop naar het eerste referendum. Wat ook de uitkomst wordt, in dit uiteengera­mmelde land zou de onrust alleen meer gaan gisten. Het gaat bovendien niet alleen om het Verenigd Koninkrijk. Met een nieuw referendum krijgen euroscepti­ci in alle windstreke­n muni

tie toegeschov­en: hoe gedrochtel­ijk dictatoria­al is die Unie niet, als elke raadplegin­g moet worden overgedaan tot het juiste antwoord uit de bus komt?

Tenzij prins Charles alsnog wat verzint, zullen de Britten de beker verder moeten ledigen. Misschien is er nog uitstel mogelijk, maar geen ontsnappen meer. Het wordt het treurige piemelbrex­itje dat nu voorligt, met eeuwige overgangsp­eriode, of een einde zonder afspraken, waarbij haastig nog wat minideals worden gesloten om de allergroot­ste chaos te vermijden. Beide opties zijn stompzinni­g, na al de beloftes van destijds.

De natie is aan introspect­ie toe, maar de sfeer is nu te opgefokt. Het is te vroeg om al langdurig in de spiegel te kijken. Als het zover is, wordt het een pijnlijke oefening. De Britten lieten zich fluitend en met open ogen in de luren leggen. We zijn intussen klaar met Nigeriaans­e prinsen die ons via mail ineens een erfenis beloven. Maar politici die sprookjes vertellen, krijgen bespotteli­jk veel krediet. Als de democratie vastloopt, is het ook de schuld van al die kiezers.

Zelfs met een feilloos uitgevoerd­e macarena zal het de Britse premier niet lukken om een meerderhei­d in het parlement te overtuigen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium