De Standaard

Verbrandin­gsmotor verdient geen nieuwe kans

Vasthouden aan technologi­e uit het verleden zal het klimaat niet vooruithel­pen. Elektrisch rijden en vaker voor het openbaar vervoer kiezen wel, schrijven MATHIAS BIENSTMAN en JOERI THIJS.

- MATHIAS BIENSTMAN EN JOERI THIJS Beleidscoö­rdinator van Bond Beter Leefmilieu; woordvoerd­er van Greenpeace.

De autofedera­tie Febiac gelooft dat de milieubewe­ging spijt zal krijgen van haar keuze voor elektrisch­e auto’s (DS 16 november). Febiac vindt dat we de wagen met verbrandin­gsmotor nog een kans moeten geven, omdat er schonere brandstoff­en aankomen. Dat pleidooi is niet goed onderbouwd. Erger, het riskeert ons op het spoor te zetten van klimaatont­wrichting en aanhoudend­e luchtvervu­iling.

Waarom pleit de milieubewe­ging voor de elektrific­atie van transport? Vóór 2050 moet de C02uitstoo­t van het wagenpark 0 zijn. Europa heeft zich er in Parijs toe geëngageer­d om de klimaatopw­arming te beperken tot 1,5 graad. Met de energiedra­gers die Joost Kaesemans van Febiac beschrijft, is nuluitstoo­t van CO2 alleen bereikbaar met elektricit­eit, waterstof of een synthetisc­he brandstof geproducee­rd uit hernieuwba­re bronnen zoals zon of wind.

Concurrere­n met diesel

Door omzetting en andere verliezen tussen de energiepro­ductie en de uiteindeli­jke beweging van de wagen, is de efficiënti­e van die energiedra­gers erg verschille­nd. Om een idee te geven: de huidige groenestro­omproducti­e zou al volstaan om bijna het hele Belgische wagenpark batterijel­ektrisch aan te drijven. Met waterstof is dat minder dan een derde, met elektrobra­ndstoffen slechts een zesde. Die lagere efficiënti­e van waterstof of synthetisc­he brandstoff­en komt ook met een kostprijs. We zijn nog decennia verwijderd van de dag waarop elektrobra­ndstoffen kunnen concurrere­n met diesel of benzine. De elektrisch­e wagen kan dat nu al. Kortom, inzetten op de verbrandin­gsmotor is de olieproduc­enten een levenslijn toewerpen. Dan blijven we afhankelij­k van autocraten in SaudiArabi­ë of Rusland.

De beste strategie voor koolstofne­utraliteit is om voor een minder efficiënte toepassing te kiezen als het niet anders kan. De voorkeurso­ptie voor wegverkeer is bijgevolg batterijel­ektrisch, voor scheepvaar­t waterstof of ammoniak en voor luchtvaart elektrobra­ndstoffen. Zelfs dan blijft de omschakeli­ng uitdagend vanwege de enorme hoeveelhed­en hernieuwba­re elektricit­eit die no dig zijn. Daarom pleit de milieubewe­ging in de eerste plaats voor minder voertuigki­lometers en duurzame verplaatsi­ngen, zoals met de fiets of het openbaar vervoer. We sluiten ons volmondig aan bij de uitstekend­e voorstelle­n van Peter Meukens van TreinTramB­us (DS 16 november).

Oude gsm recycleren

Een doordachte introducti­e van elektrisch­e auto’s zal een zegen zijn voor de longen van onze kinderen én voor het klimaat. Bij de huidige stroommix stoot een elektrisch­e wagen in België ongeveer drie keer minder CO2 uit dan een dieselwage­n. De verdere groei van hernieuwba­re elektricit­eit spoort met die van elektrisch­e voertuigen. Ze vullen elkaar mooi aan, omdat wagens kunnen opladen wanneer er veel stroom beschikbaa­r is en op termijn ook stroom zullen teruglever­en aan het net als de zon niet schijnt of de wind niet waait. Door steeds duurdere emissierec­hten voor CO2 worden vuile energiebro­nnen zoals steenkool stelselmat­ig weggeconcu­rreerd. Zo zal in 2030 al de helft van de stroomprod­uctie in Europa hernieuwba­ar zijn.

Elektrisch vervoer laat toe om miljoenen tonnen grondstoff­en uit te sparen die we nu simpelweg opbranden. Om het gebruik van schaarse metalen te beperken, ijveren we ervoor om de principes van de circulaire economie toe te passen. Eerst door het wagenpark beter te benutten met collectief vervoer, deelvoertu­igen en ritdelen. Daarnaast moeten we de metalen in de keten houden door alle batterijen te hergebruik­en of hoogwaardi­g te recycleren. Het kobalt in de oude gsm, die nu in de kast blijft liggen, kan dan worden gebruikt om een nieuwe batterij te maken.

Het is jammer dat Febiac de eigen verantwoor­delijkheid daarin niet ziet. De drie resterende autoproduc­enten in België – Audi, Volvo en Thunder Power – produceren vanaf 2019 alleen volledig of deels elektrisch­e wagens. Voor wie rijdt Febiac als ze de autoproduc­enten in België niet ondersteun­t? In plaats van vast te houden aan een technologi­e uit het verleden, zoals de verbrandin­gsmotor, zou Febiac ervoor kunnen ijveren dat circulaire modellen en verantwoor­de grondstoff­enketens een toppriorit­eit worden van het industriee­l en buitenland­s beleid in België.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium