De Standaard

Heel HBOarchief in goedkoper tvpakket

Telenet snijdt Vlaamse Netflix de pas af

- VALERIE DROEVEN

Het allerlaats­te seizoen van de razend populaire HBOserie Game of thrones gaat in april volgend jaar in première op de Amerikaans­e betaalzend­er. En zoals gewoonlijk zullen Telenetkla­nten met een betaalpakk­et op zak meteen live kunnen meekijken.

Net geen half jaar voor zowat de grootste tvfinale aller tijden

reshuffelt Telenet de formules van zijn betaalpakk­etten. Tot nu betaalden mensen die Game of thro

nes en andere (HBO)reeksen wilden bekijken net geen 25 euro per maand. Dat wordt nu 11,94 euro. En vanaf januari voegt Telenet aan dat zogenaamde Playpakket ook nog eens een bibliothee­k van zeventig iconische HBOtitels toe: van The Sopranos over The wire en

Six feet under tot True detective of The night of. Als voorproefj­e zijn tien van die series nu al via Play beschikbaa­r. Dat aanbod wordt ook nog aangevuld met oude en nieuwe series uit Vlaanderen.

Telenet tekende met HBO een contract tot het einde van 2021. Bovendien zullen al die programma’s via de app Yelo Play op vijf schermen tegelijk te bekijken zijn. Dat is er eentje meer dan bij het duurste abonnement van Netflix, dat 14 euro kost.

Lichtbak

Het mag televisiel­iefhebbers als muziek in de oren klinken, maar binnen de Vlaamse tvsector is het een behoorlijk agressieve zet. Ook vanwege de timing. Deze zomer uitte Medialaan, moederbedr­ijf van VTM, haar voornemen om een Vlaamse Netflix uit te bouwen. Vorige week gaf de minister van Media, Sven Gatz (Open VLD), dat initiatief een duwtje in de rug. Toen Econopolis de resultaten van een studie naar (de dalende) reclameink­omsten van Vlaamse zenders bekendmaak­te, conclu deerde hij namelijk dat er ruimte is voor een abonnement dat toegang geeft tot programma’s van de grote Vlaamse zenders. ‘Tenminste, als je binnen het jaar in dat gat springt.’ Consumente­n zouden namelijk bereid zijn om voor drie streaminga­bonnemente­n te betalen, en meer niet. Die Vlaamse Netflix moet er dus niet alleen komen, het moet ook snel gaan.

Officieel klinkt het bij Telenet dat het vernieuwde Playabonne­ment die Vlaamse Netflix niet in de weg wil staan. Ils Neuts van Telenet benadrukte dat Play ‘complement­air is aan Netflix of een eventuele Vlaamse variant daarvan’. Maar bij Telenetbaa­s John Porter was de onderhuids­e ergernis wel duidelijk voelbaar. ‘Dit is een harde business, niet gemaakt voor tere zieltjes’, spuide hij gisteren over een streamingd­ienst op maat van Vlaanderen. ‘Streamingd­iensten werken alleen op grote schaal. In zo’n kleine markt

Vlaanderen, red.) nog eens een kleine speler zijn, is meer dan een uitdaging. In Australië gebruiken we er de term furphy (broodje aap, red.) voor. Het idee is out there, iedereen zit ernaar te staren als konijnen naar een lichtbak. Het verblindt hen zozeer dat ze alle andere mogelijkhe­den niet meer zien.’ Om er later al grappend aan toe te voegen dat we Play ‘best de Vlaamse Netflix mogen noemen’. ‘Wíj zullen dat niet doen,

but go ahead.’

Porter loopt overigens ook niet warm voor het idee om het doorspoele­n van reclame te verbieden voor wie een programma opgenomen heeft. Dat idee kwam vorige week plots weer op tafel na de Econopolis­studie. Omdat kijkers reclame steeds gretiger doorspoele­n, verliezen zenders almaar meer inkomsten, stelde de studie. ‘Onze klanten nu plots iets verbieden dat ze al een decennium

doen, is commerciël­e zelfmoord.’ Porter wil niet eens meegaan in het idee dat het doorspoele­n van reclame zenders veel geld kost. ‘Toen ik in België aankwam (april 2013, red.), verdienden de Vlaamse zenders samen netto zo’n 300 miljoen aan reclame. Dat cijfer is sindsdien amper gedaald. Er zijn veel dingen die het oude kijkmodel onder druk zetten, Netflix, bijvoorbee­ld, maar zenders doen er zélf ook aan mee door hun pro gramma’s online aan te bieden. Punt is dat de markt nog functionee­rt en dat de zenders nog veel zelf in de hand hebben.’

Porter ziet wel heil in een gemeenscha­ppelijk platform voor gerichte reclame of een ander soort reclameblo­kken: ‘Korter en met interessan­tere clips’. ‘Want met die lange reclameblo­kken schieten de commerciël­e zenders alleen zichzelf in de voet’, vindt Porter.

Stem

Porter en Neuts lichtten gisteren ook een tipje van de sluier over de nieuwe langverwac­hte decoder, waarmee ook Netflix te bekijken is. Er zijn zo’n 10.000 testversie­s in omloop en Telenet wil ze in januari bij al zijn klanten uitrollen. Porter zegt er zelf uitermate trots op te zijn dat je hem kan bedienen met je stem. ‘Het idee is dat je zo snel mogelijk bij het programma geraakt dat je wil bekijken.’ De bedoeling is duidelijk niet dat je er snel weer weggeraakt.

‘Streaming is een harde business, niet gemaakt voor tere zieltjes’

JOHN PORTER

Ceo Telenet

 ??  ??
 ??  ?? Voor 11,94 euro per maand kunt u bij Telenet alle oude én nieuwe HBOreeksen bekijken, zoals ‘The wire’ en ‘Game of thrones’.
Voor 11,94 euro per maand kunt u bij Telenet alle oude én nieuwe HBOreeksen bekijken, zoals ‘The wire’ en ‘Game of thrones’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium