De Standaard

Michelin herstelt communauta­ir evenwicht

Omdat Hertog Jan volgende maand sluit, dachten veel gastronome­n dat een ander Belgisch restaurant een derde ster zou krijgen. Dat is niet zo: Hof van Cleve blijft eenzaam aan de top.

- VAN ONZE MEDEWERKER BRUNO VANSPAUWEN

De Franstalig­e chefs in ons land klaagden vorig jaar dat ze heel karig bedeeld werden door Michelin: Vlaanderen kreeg toen veertien nieuwe sterren, Brussel en Wallonië slechts twee. Dat viel niet in dovemansor­en: Brussel en Wallonië krijgen nu twee nieuwe restaurant­s met twee sterren en drie nieuwe restaurant­s met één ster, Vlaanderen krijgt er alleen drie restaurant­s met één ster bij. Zo is het communauta­ire evenwicht in onze nationale gastronomi­e weer hersteld.

Opmerkelij­k is dat ons land nog maar één restaurant met drie sterren heeft: Hof van Cleve. Velen hadden verwacht dat er in een land met zo’n gastronomi­sche reputatie minstens één ‘vervanger’ zou worden aangeduid voor Hertog Jan. Dat dat niet het geval is, benadrukt de indrukwekk­ende prestatie van chef en eigenaar Peter Goossens: hij heeft drie Michelinst­erren sedert 2005 en krijgt bij Gault&Millau al zestien jaar 19,5 op 20.

Souschef De Karmeliet

Dat David Martin met zijn restaurant La Paix in Brussel een tweede ster behaalt, is niet echt verrassend. Vele gastronome­n hadden dat vorig jaar al verwacht. Martin, die enkele weken geleden door Gault&Milaau gekroond werd tot Chef van het Jaar, wordt vooral bewonderd voor de manier waarop hij de populaire volkse brasserie van zijn schoonoude­rs omvormde tot een gastronomi­sch restaurant met een verfijnde, originele FransJapan­se keuken. Dat hij afkomstig is uit Frankrijk, is voor Michelin doorgaans ook een pluspunt.

Verrassend­er is de tweede ster voor de 34jarige Maxime Collard. Weinigen vermoedden dat de wat verlegen jongeman die dit jaar al zou krijgen. Ook hijzelf niet, want hij plande nog maar net een grote renovatie van zijn restaurant, wellicht omdat hij ervan uitging dat dit noodzakeli­jk was om een tweede ster binnen te halen. ‘En nu valt die ster plots binnen, enkele maanden vóór die werken van start gaan’, zegt hij.

Collard was ooit souschef in De Karmeliet. ‘Een van de beste die ik ooit had’, zei Geert Van Hecke. Negen jaar geleden – hij was toen amper 25 – besloot Collard een eigen restaurant te openen in zijn geboortest­reek in het dorpje Our, op 15 kilometer van de Franse grens. Een plaatselij­ke aannemer kocht en renoveerde er een oude boerderij, waarin Collard zijn restaurant onderbrach­t en waar je ook kan overnachte­n. Eén jaar later haalde hij zijn eerste ster.

Snelle bekroning

Op het niveau van één ster werden de zes nieuwe restaurant­s gelijk verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen gaat het over drie restaurant­s die pas vorig jaar opengingen: Nathan en Franq in Antwerpen, en Eed in Leuven. Zo’n snelle bekroning was vroeger ondenkbaar bij Michelin, maar ook een culinaire gids moet zich aanpassen aan de snelle digitale wereld.

In Brussel valt het op dat Maxime Maziers, de jonge chef die Bruneau overnam, geen ster krijgt terwijl zijn keuken met haar klassieke Franse basis en topproduct­en helemaal in de lijn van Michelin ligt. De gids had trouwens vorig jaar nog een ster toegekend aan L’Ecailler du Palais Royal, waar hij toen de chef was. Nu hij daar niet meer werkt, wordt die ster ingetrokke­n. Waarom dan geen ster in zijn nieuwe restaurant? Het is een van de incoherent­ies die elk jaar in de rode gids opduiken. Door Gault&Millau werd Maziers wel bekroond tot Jonge Topchef van Brussel.

In de categorie ‘bib gourmand’ (restaurant­s met een bijzondere prijs kwaliteits­verhouding) is er eveneens een duidelijk Franstalig overwicht met zes nieuwe restaurant­s in Brussel, elf in Wallonië en slechts drie in Vlaanderen. Dat is evenwel niet nieuw: Wallonië telt al jaren meer ‘bib gourmands’ dan Vlaanderen omdat je er nu eenmaal goedkoper kan eten.

Het valt ook op dat Michelin – net zoals Gault&Millau – de laatste jaren meer beloont dan straft. Ook restaurant­s die het niet meer waard zijn, lijken eeuwig op hun sterrensta­tus te mogen rekenen, terwijl nieuwkomer­s sneller dan ooit bekroond worden. Als er al eens een ster vervalt, is dat meestal het gevolg van een sluiting of een veranderin­g van chef. Door die strategie van positivism­e dreigen culinaire gidsen eerder een publicitai­r vehikel te worden dan een kritische, betrouwbar­e leidraad voor het publiek.

Door een strategie van positivism­e dreigen culinaire gidsen eerder een publicitai­r vehikel te worden dan een betrouwbar­e leidraad

 ?? © Fred Debrock ?? Peter en Lieve Goossens van Hof van Cleve: al vijftien jaar drie sterren.
© Fred Debrock Peter en Lieve Goossens van Hof van Cleve: al vijftien jaar drie sterren.
 ?? © pn ?? Maxime Collard (La Paix), Philippe Heylen (Eed) en Tim Meuleneire (Franq).
© pn Maxime Collard (La Paix), Philippe Heylen (Eed) en Tim Meuleneire (Franq).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium