De Standaard

1.000.000.000.000 IT-dollars in rook opgegaan

De vijf grootste Amerikaans­e technologi­ereuzen hebben sinds begin dit jaar duizend miljard dollar zien verdampen.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN

De Amerikaans­e technologi­ebeurs Nasdaq staat sinds gisteren op een jaarverlie­s. Alle winst die sinds begin dit jaar geboekt werd, is weer uitgegomd. Dat is het gevolg van de aanhoudend­e verkoopgol­f die vooral de ‘grote vijf ’ van Silicon Valley zwaar heeft getroffen. Facebook staat zo’n 40 procent onder zijn top, Netflix 36 procent. Amazon heeft ruim een kwart van zijn waarde moeten inleveren en Apple en Google elk ongeveer een vijfde.

Omgerekend in beurswaard­e is er de afgelopen maanden zo’n duizend miljard dollar verdampt. Sinds maandag geldt voor elk van die bedrijven dat ze zich in een baissemark­t bevinden: ze hebben meer dan 20 procent verloren. De technomala­ise zette zich gisteren bij de opening van de beurs voort, toen de zakenbank Goldman Sachs een negatief rapport over Apple publiceerd­e. Dat gaf de koers nog eens een tik van 4 procent. Volgens de bank is de limiet bereikt van de meerprijs die Apple voor zijn iPhones kan vragen, in vergelijki­ng met anders smartphone­s. In de loop van de dag herstelden de koersen wel enigszins.

Voor het eerst in twee jaar overtreft het aantal pessimisti­sche beleggers in België het aantal optimistis­che

De neergang van de grote technologi­eaandelen is opmerkelij­k, omdat ze tot voor kort het ene beursrecor­d op het andere stapelden. Apple was in augustus het eerste van de vijf dat meer dan duizend miljard dollar waard was, en werd een maand later gevolgd door Amazon. Van die euforie is weinig meer over.

De sombere beursstemm­ing die Europa al langer in haar greep houdt, heeft daarmee ook in de Verenigde Staten de overhand gekregen. De voornaamst­e oorzaak is de vaststelli­ng dat de conjunctuu­rcyclus zijn top heeft bereikt, en dat de wereldwijd­e groei gaat vertragen. Ook de handelsoor­log tussen de Verenigde Staten en China draagt bij aan die omslag. Andere zaken die beleggers zorgen baren, zijn de hoge schulden in combinatie met de oplopende rente. Wat de technologi­esector betreft, komt daar nog de vrees voor schandalen en daaruit voortvloei­ende regulering bij.

In Europa doen de beurzen het al langer slecht. Europese beleggers zijn somberder gestemd dan Amerikaans­e, omdat de Brexit en de Italiaanse begrotings­perikelen veel onzekerhei­d veroorzake­n. De Stoxx600in­dex van de zeshonderd grootste Europese ondernemin­gen is dit jaar zo’n 10 procent minder waard geworden, de Bel20 moest zelfs 14 procent inleveren.

Gisteren bleek uit de beleggersb­arometer van ING dat de Belgische particulie­re belegger steeds meer geneigd is de beurs te mijden. Voor het eerst in twee jaar zakte de barometer onder het neutrale niveau van 100. Een teken dat de Belgische beleggers de financiële markten gaan wantrouwen. Het aantal pessimisti­sche beleggers overtreft het aantal optimisten. In januari van dit jaar stond de barometer nog op zijn hoogste punt in vijf jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium