De Standaard

PIJNLIJK VERZUIM

- BART STURTEWAGE­N

Ook dit keer zullen de bomen niet tot in de hemel groeien. Het wordt met de dag duidelijke­r dat de piek van de huidige economisch­e groeicurve ergens rond het midden van dit jaar bereikt was. Ondernemer­s, meldde Voka gisteren nog, zijn voorlopig niet echt ongerust, maar ze voelen toch dat er meer tegenwind komt opzetten. Het viel te verwachten dat de opgaande conjunctuu­r eerder vroeg dan laat in zuurstofno­od zou komen. Het vinden van geschikte arbeidskra­chten is in tijden van vergrijzin­g een uitdaging. Ofwel blijven vacatures open staan, ofwel komen de lonen in een opwaartse spiraal terecht. Beide zetten een domper op de potentiële groei.

Op de financiële markten neemt de zenuwachti­gheid toe. De Europese beurzen noteren na zwakke maanden intussen op het laagste peil in twee jaar. In de Verenigde Staten is de koerswinst die in het voorjaar nog werd geboekt, weer helemaal verdwenen. Opmerkelij­k is hoe zwaar de grote namen uit de technologi­esector ervan langs krijgen. Beleggers vonden het jarenlang geen probleem dat ze in verhouding tot de geboekte resultaten peperduur waren, omdat ze verwachtte­n dat de winst later overvloedi­g zou zijn. Dat geloof staat nu onder druk.

Op zich is het niet ongezond dat verwachtin­gen getoetst worden aan de realiteit. Dat voorkomt overdrijvi­ngen. Na een periode waarin goedkoop geld en belastingv­erlagingen het nemen van risico’s buitengewo­on aantrekkel­ijk hebben gemaakt, is het tijd voor een meer sobere periode. Dat is misschien verontrust­end voor speculante­n die zich te ver hebben gewaagd, maar het kan ook soelaas bieden voor een generatie die door de fors gestegen vastgoedpr­ijzen niet meer van een eigen huis mocht dromen.

In verhouding tot de scherpe recessie die we door moesten na het barsten van de zeepbel in de banksector, was het herstel eerst aarzelend. Nu blijkt het ook nog van korte duur te zijn geweest. Ons land is er in die periode, ondanks enkele verdienste­lijke hervorming­en, niet in geslaagd zich van zijn structurel­e zwaktes te ontdoen. We gaan niet voldoende versterkt de groeivertr­aging in.

Dingen die in de beste tijden al moeilijk zijn, zoals middelen vinden voor het onderhoud en de moderniser­ing van infrastruc­tuur, het betaalbaar houden van de pensioenen en het in evenwicht brengen van de overheidsf­inanciën, worden nog een stuk lastiger als de economie op een lager toerental draait of zelfs stilvalt. Het verzuim om de positieve groeicijfe­rs om te zetten in fundamente­le veranderin­g, wordt dan des te pijnlijker.

We gaan niet voldoende versterkt de groeivertr­aging in

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium