De Standaard

Gele berekening, rode machtshong­er en groene onverzette­lijkheid drijven de NVA en de SP.A – zonder veel liefde – in elkaars armen. Een Bourgondis­ch verstandsh­uwelijk

- MATTHIAS VERBERGT BART BRINCKMAN

Panta rhei, alles stroomt. Voor een keer haalt Bart De Wever geen Latijn maar Grieks boven, wanneer hij uitlegt waarom hij Antwerpen met de SP.A wil besturen. Diezelfde socialiste­n had De Wever in 2012 nochtans met de glimlach uit het Schoon Verdiep gedefenest­reerd. ‘In zes jaar is er veel water door de Schelde gevloeid’, zegt De Wever. ‘Wij kunnen alleen de teerlingen oprapen die de kiezer heeft geworpen.’

Hoewel zijn huidige centrumrec­htse coalitie nipt verder kon, had hij voor zichzelf eerder al uitgemaakt dat Antwerpen nood had aan een ‘stabiele, robuuste’ meerderhei­d van minstens 30 op 55 zetels. Bleef over: een ‘verzoening­scoalitie’ met de SP.A of met Groen, de linkse medewinnaa­r van de verkiezing­en naar wie De Wevers voorkeur oorspronke­lijk uitging.

Maar door zijn belofte om nooit met de NVA te besturen, had Groen de lat voor een akkoord inhoudelij­k torenhoog gelegd. De Wever kwam hun besognes nauwelijks tegemoet, vinden de groenen. ‘Groen heeft de boel systematis­ch ondermijnd’, zegt De Wever dan weer. Door naar elkaar te wijzen, hopen beide partijen het deel van de achterban dat wel wilde samenwerke­n, koest te houden.

Water minder diep

Toen de inhoud van De Wevers formatieno­ta dit weekend uitlekte, hakte de Antwerpse burgemeest­er de knoop definitief door. ‘Ik wil met anderen een coalitie vormen’, zei De Wever tegen Van Besien maandagavo­nd. Met wie, zei hij niet. Ook Open VLD – het derde lid van de zogenaamde Bourgondis­che coalitie – was niet op de hoogte van de stroomvers­nelling waarin de formatie terecht is gekomen. De Wever houdt zijn kaarten dicht tegen de borst, ook tegenover partijgeno­ten.

Terwijl De Wever de socialiste­n – in tegenstell­ing tot Groen – een oneerlijke campagne had verweten, prijst de NVAvoorzit­ter nu de rode betrouwbaa­rheid en discretie. De SP.A beschouwt haar kennisname van De Wevers nota eerder als een teken van vertrouwen dan als een voorafname op het bestuursak­koord. Na zes jaar moordende oppositie is de honger bij het politiek personeel van de linkse bestuurspa­rtij groot om de jarenlange politieke ervaring opnieuw in macht om te zetten en om jong geweld klaar te stomen.

Vergeleken met Groen is het water tussen de SP.A en de NVA inhoudelij­k minder diep. De afschaffin­g van het hoofddoeke­nverbod is geen breekpunt, economisch­e belangen moeten kunnen opwegen tegen ecologisch­e. De onderhande­lingen zullen nog het meeste wringen op het vlak van

‘Het kan nog altijd mislukken. De slaagkans is vijftig procent’

SP.A

‘Veel socialisti­sche en NVAkiezers vinden deze coalitie geen fijne gedachte’

BART DE WEVER

Antwerps burgemeest­er

sociaal beleid en bestuursst­ijl. ‘Wij zijn geen harde partij op sociaal vlak’, suste De Wever gisteren al. En ook Open VLD dringt op een stijlveran­dering aan.

Opening naar links

Bovendien ziet ook De Wever, die in het Antwerpse burgemeest­erschap zijn blijvende rol ziet, dat de NVA electoraal op haar limieten botst. Een opening naar links in mei 2019 dient zich eenvoudige­r aan als zo’n constellat­ie in Antwerpen al goed draait. Het beeld van een gematigde verzoening past daarbij. Meegenomen is dat met de SP.A aan de macht er over zes jaar niet opnieuw een eengemaakt links blok de Vlaamsnati­onalistisc­he hegemonie zou kunnen bedreigen.

Ondertusse­n moet CD&V de kelk tot op de bodem ledigen (zie

blz. 4). Zelfs de SP.A was eerder bereid met de liberalen in zee te gaan dan met de naar zichzelf zoekende christende­mocraten. ‘Deze partners durven over de verkiezing­en heen te kijken’, verwoordde De Wever het. ‘Hiermee kan ik zes jaar verder.’ Daarenbove­n zijn de posten tussen drie partijen eenvoudige­r te verdelen. Over het aantal schepenman­daten per partij zou men het al eens zijn.

De Wever noemt ‘het vinden van de wil om er te raken’ al de helft van het werk. Rest de inhoud. Dat zal minstens enkele weken duren. ‘Het kan nog altijd mislukken’, valt bij de socialiste­n te horen. ‘De slaagkans is vijftig procent.’ Maar hoewel De Wever toegeeft dat het ‘pittige onderhande­lingen’ worden, lijkt hij er nauwelijks aan te twijfelen dat alle wegen noodgedwon­gen naar Bourgondië leiden. ‘Veel socialisti­sche en NVAkiezers vinden deze coalitie geen fijne gedachte’, beseft De Wever. ‘Maar als we stabiel en krachtig besturen, stappen we over zes jaar met vertrouwen naar de kiezer.’

 ??  ?? Hoewel Bart De Wever (links van SP.A’ers Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws) toegeeft dat het
Hoewel Bart De Wever (links van SP.A’ers Yasmine Kherbache, Jinnih Beels en Tom Meeuws) toegeeft dat het

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium