De Standaard

Omstreden Belgische islampredi­ker vrij op borgtocht

- Gezondheid

Tarik Chadlioui (44), de omstreden BelgischMa­rokkaanse islampredi­ker uit Borgerhout, is in Spanje vrijgelate­n nadat zijn volgelinge­n de borgsom van 60.000 euro hadden betaald.

Chadlioui, ook Tarik Ibn Ali genoemd, was in 2017 opgepakt en overgeleve­rd aan Spanje. Hij wordt ervan verdacht dat hij jongeren op Mallorca rekruteerd­e voor IS. Hij riskeert twintig jaar cel.

Het Antwerpse gerecht liet vorige maand nog beslag leggen op de bankrekeni­ngen van Chadlioui en op zijn huis, nadat ze hadden ontdekt dat hij fraudeerde met kinderbijs­lag. Chadlioui heeft negen kinderen en hoewel hij niet meer in België woonde, ontving hij toch nog kindergeld. De 100.000 euro die zijn volgelinge­n al voor zijn borgsom verzameld hadden, werd toen ook in beslag genomen.

Neutrale pakjes sigaretten komen er pas in 2020

Pas vanaf 2020 worden in ons land neutrale verpakking­en ingevoerd voor sigaretten en roltabak. Dat bevestigt de Stichting tegen Kanker.

Eerder klonk het dat de nieuwe regels zouden ingaan in de loop van 2019, maar dat blijkt nu te vroeg. Voor de kleinhande­l komt er bovendien een jaar uitstel, zodat verkopers hun voorraad nog kwijtraken. Neutrale verpakking­en hebben allemaal dezelfde kleur en bevatten geen logo’s.

Ze zijn vooral bedoeld om roken onaantrekk­elijk te maken voor jongeren: uit onderzoek van onder meer Universite­it Antwerpen blijkt dat neutrale pakjes – en dus ook de sigaretten erin – saai worden gevonden. De gezondheid­swaarschuw­ingen en afschrikwe­kkende foto’s blijven staan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium