De Standaard

Minder geruzie om kosten van kinderen na scheiding

- VEERLE BEEL © hh

Voortaan ligt het wettelijk vast welke kosten buiten het gewone on derhoudsge­ld voor kinderen vallen. De bedoeling is het aantal rechtszake­n na een scheiding te voorkomen.

1. Wat is er beslist?

Een ontwerp van KB van minister van Justitie Koen Geens (CD&V), dat gisteren in de Kamercommi­ssie Justitie is goedgekeur­d, bevat een lijst van ‘buitengewo­ne kosten’ van kinderen, van jongs af aan tot ver in de adolescent­ie. Zo worden deze kosten opeisbaar en niet langer de oorzaak van ruzie tussen expartners. De minister volgt hiermee het advies van de commissie onderhouds­gelden. ‘Scheiden doet vaak lijden, maar kinderen moeten daar niet de dupe van zijn’, meent Geens.

2. Voor wie geldt dit?

Voor alle ouders die uit elkaar zijn, of ze nu eerder getrouwd waren of niet. Dus ook voor ouders die feitelijk of wettelijk samenwoond­en. Zij worden ge acht hun kinderen apart maar toch samen op te voeden, en de kosten daarvan te delen – ook onverwacht­e kosten, zoals een operatie, een hobby of bijkomen de kosten voor een studieuitw­isseling in het buitenland. Meestal dekt het onderhouds­geld alleen de gewone verblijfs kosten, waardoor er veel discussie ontstaat over al wat erbovenop komt. Dochterlie­f die gaat sporten: ook het

3. Waarom is dit nodig?

Omdat het een irritant twistpunt blijft na een scheiding of relatiebre­uk, zegt advocaat Eddy Boydens, lid van de commissie onderhouds­gelden. ‘Wie betaalt de winterscho­enen? Zit tandzorg ook in het onderhouds­geld of niet? De ouder die extra moet betalen, doet dat niet graag – toch niet als de verhouding tussen de expartners niet al te best is. De ouder die moet betalen, trekt vaak voor belachelij­k kleine bedragen naar de rechter. Zulke procedures zijn meestal de nasleep van een slecht verwerkte echtscheid­ing. Dat wilden we stoppen, door meer duidelijkh­eid te scheppen.’

4.

Wat staat er allemaal in de lijst?

Medisch: behandelin­gen door artsenspec­ialisten en de medicatie, gespeciali­seerde onderzoeke­n en verzorging die zij voorschrij­ven. De kosten van ope raties en ziekenhuis­opnames, en wat daaruit volgt. Orthodonti­sche behandelin­gen en beugels. Ook paramedisc­he kosten, zoals logopedie, psychother­apie, kine, revalidati­e, en hulpmiddel­en zoals een bril, lenzen, een hoorappara­at, een rolstoel of orthopedis­che zolen. De jaar lijkse premie van een hospitalis­atieverzek­ering als die betrekking heeft op de kinderen.

Onderwijs: ski, zee en bosklassen, school en studiereiz­en en stages. Nood zakelijk duur studiemate­riaal, schooluni formen, een computer en printer indien nodig, het inschrijvi­ngsgeld voor hoger onderwijs, bijlessen indien nodig, de huur van een studentenk­amer, de bijkomende kosten voor een buitenland­s studieprog­ramma, zoals een Erasmusuit­wisseling.

Ontwikkeli­ng: kosten voor kinderopva­ng tot drie jaar, lidgeld voor sportieve, culturele en andere hobby’s, net als kosten voor kampen en stages. Ook het inschrijvi­ngs en examengeld voor de rijopleidi­ng en de theoretisc­he en praktische examens voor een rijbewijs horen hierbij.

5.

De bedoeling is dat ouders tot een akkoord komen. Behalve bij hoogdringe­ndheid of bewezen noodzakeli­jkheid, moeten de ouders over al deze uitgaven eerst overleggen. Zowel over de noodzaak van deze uitgave als over de hoogte van het bedrag. Als je kind een computer nodig heeft voor school, zal je die als ouder mee moeten betalen, maar je kan er wel op aansturen dat niet meteen de duurste pc wordt gekocht.

‘We bemoeien ons niet met de opvoeding zelf’, zegt Sigrid Lacoere, woordvoers­ter van minister Geens. ‘Ouders bepalen zelf hoever ze willen gaan.’

Ook advocaat Boydens zegt: ‘Het spreekt voor zich dat ouders die een gemiddeld inkomen van pakweg 2.000 euro in de maand hebben, zich minder kunnen veroorlove­n dan ouders met een hoger inkomen. Het KB geeft ieder de tools in handen om daarover tot een overeenkom­st te komen.’ van de club hoort bij de ‘buitengewo­ne kosten’.

Kunnen ouders zich nog verzetten tegen bepaalde uitgaven?

 ??  ?? lidgeld
lidgeld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium