De Standaard

Vilvoordse coalitie mét groene schepen

- © pn

Hans Bonte (SP.A) heeft zijn coalitie beet. Na de vaudeville van eind oktober is er nu toch plaats voor kartelpart­ner Groen in het college. Ook Open VLD en CD&V regeren mee.

De coalitie in Vilvoorde heeft een meerderhei­d van 26 op 35 zetels. Het akkoord vormt het orgelpunt van een ongeziene vaudeville in de Zennestad. Nadat eind oktober was gebleken dat burgemeest­er Hans Bonte (SP.A) zijn kartelpart­ner Groen geen schepenamb­t gunde, zetten ook de liberalen de onderhande­lingen stop tot 11 november. Groen, Open VLD én de NVA hekelden de ‘woordbreuk en brutalitei­t’ van Bonte. Het was meteen het einde van het roodgroene kartel.

Een getekende voordracht­sakte voor Bonte maakte dat een alternatie­ve (antiBonte)coalitie nooit aan de orde was. De vier partijen kondigden al voor de herfstvaka­ntie aan dat ze weer samen aan tafel zouden gaan. Bonte toonde zich bereid om toegevinge­n te doen aan Groen. Hij kon niet anders, onder meer Open VLD eiste dat er bestuurd zou worden met vier partijen.

Wantrouwen niet weg

De ecologiste­n halen hun slag thuis: Groen behoudt de bevoegdhed­en Ruimtelijk­e Ordening en Mobiliteit en krijgt er Milieu en Natuur bij. Voor SP.A is er een schepen minder (twee in plaats van drie). De nieuwkomer in de bonte coalitie is CD&V – op dit moment besturen socialiste­n, groenen en liberalen nog met de NVA. Ook CD&V levert zeker één schepen. Open VLD krijgt drie schepenen.

Het wantrouwen tussen de partijen is nog niet weg, ‘er moet nog een persoonlij­k gesprek volgen’. Maar de vier partijen putten wel hoop uit de onderhande­lingen, die zondag uitmondden in het sereen doorhakken van de zwaarste knoop: wie een schepenpos­t afgeeft aan Groen. Het werd de SP.A.

Morgen stelt Bonte zijn ploeg voor. Dat het geen Valentijns­coalitie is, moge duidelijk wezen, maar alle protagonis­ten kunnen weer door één deur. Het oorspronke­lijke bestuursak­koord, getiteld ‘Versterkt vooruit naar een duurzame, bruisende Vlaamse stad aan het water’ blijft grotendeel­s overeind.

 ??  ?? Hans Bonte.
Hans Bonte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium