De Standaard

Michel moet water en vuur verzoenen

Het is niet de bedoeling de regering te laten vallen, maar toch ziet de NVA niet ‘hoe we hier nog uit zullen raken’.

- CHRISTOF VANSCHOUBR­OEK PETER DE LOBEL Opinie © Virginie Lefour/belga

‘Ik ga nu geen verklaring­en afleggen die het leven van de premier nog moeilijker maken’

‘De NVA zal toch ook weten dat het zelden loont om diegene te zijn die de crisis heeft uitgelokt’, zegt David Clarinval, de fractielei­der van de MR in de Kamer. Hij maakt daarmee nog eens duidelijk dat zijn partij niet zal wijken in de discussie over het VNMigratie­pact. Premier Charles Michel (MR) zal dat pact goedkeuren, met of zonder de NVA, die boodschap willen de Franstalig­e liberalen heel duidelijk de wereld insturen (DS 20 november).‘On va aller jusqu’au bout. De regering zal dit pact in Marrakech steunen.’ Dat is ook de boodschap die Michel de afgelopen dagen meegaf aan de Franse president Emmanuel Macron, die in ons land was voor een staatsbezo­ek.

Maar de NVA houdt het been minstens even stijf. ‘Het is een enorm opbod geworden, maar we kunnen hier niet op toegeven. Ik zie alleen niet hoe we hier nog uit raken’, zegt een prominent NVAkamerli­d. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken voegt toe: ‘Het is aan Michel om een oplossing te zoeken.’ Hij voelt zich niet geïsoleerd. ‘In de Belgische regering staan we misschien alleen, maar niet in de rest van Europa.’

Gezinshere­niging

Het akkoord veroorzaak­t ook in andere landen spanning. Polen liet gisteren weten dat het net als Hongarije, Tsjechië en de VS zijn steun intrekt, in Nederland probeert oudcommiss­aris Frits Bolkestein de VVD dezelfde richting op te sturen en in Duitsland zit in Angela Merkels CDU niet iedereen op dezelfde lijn. Toch zou Merkel begin december naar Marrakech afreizen voor de bezegeling van het akkoord.

De NVA vreest dat het pact indruist tegen haar toekomstig­e migratiepl­annen en dat ‘activistis­che rechters’ uit het verdrag rechten zullen puren die het migratiebe­leid een andere kant op kunnen sturen. Francken herhaalde gisteren dat de passages over gezinshere­niging voor hem problemati­sch zijn. Daarin is sprake van ‘measures that promote the realizatio­n of the right of the family life.’

‘Geen val van regering’

De optie van een Europees gedragen interpreta­tieve tekst lijkt verder weg dan ooit, nu Frankrijk zich voluit achter het pact schaart. Bij de NVA twijfelen ze ook aan de juridische waarde van zo’n nota. De partij heeft intussen de lat zo hoog gelegd dat het zal lijken alsof ze haar ziel verkoopt als ze het pact toch goedkeurt. Iets wat haar tot mei zal aangewreve­n worden door Vlaams Belang. Maar valt het aan de kiezer uit te leggen dat je de regering laat vallen over een nietbinden­d VNpact?

Een val van de regering ‘is niet aan de orde’, zei NVAvoorzit­ter Bart De Wever gisteren bij de start van de Antwerpse coalitiege­sprekken. ‘Als politieke partij hebben wij een mening, net zoals alle andere partijen. Soms botst dat. We moeten een oplossing vinden. Dat hebben we de voorbije 4,5 jaar ook altijd gekund.’ En als de premier het pact goedkeurt? ‘Dan hebben we een probleem. Ik ga nu geen verklaring­en afleggen die het leven van de premier nog moeilijker maken.’

BART DE WEVER NVA

 ??  ?? Premier Michel verzekert dat de regering het pact zal goedkeuren, Francken heeft moeite met passages over gezinshere­niging.
Premier Michel verzekert dat de regering het pact zal goedkeuren, Francken heeft moeite met passages over gezinshere­niging.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium