De Standaard

Is een Rus de geknipte man om Interpol te leiden?

Aleksandr Prokoptsjo­ek wordt getipt als president van Interpol. Maar uitgereken­d Rusland gebruikt de internatio­nale politieorg­anisatie om tegenstand­ers in het buitenland op te sporen.

- © Sputnik © Eric Cabanis/afp

Rond de verkiezing van de nieuwe president bij Interpol is veel heisa, ook al gaat het vooral om een notice’ op de ‘wantedlist’ had gezet omdat hij van fraude verdacht werd. De advocaat kwam vrij nadat de secretaris­generaal van Interpol vanuit Lyon was tussengeko­men.

Politieke rivalen

Browder is bang dat Interpol vandaag een Rus als nieuwe president kiest. De vertegenwo­ordigers van de 194 landen die lid zijn, moeten een vervanger kiezen voor de Chinees Meng Hongwei, die in september tijdens een bezoek aan zijn vaderland gearrestee­rd werd wegens corruptie. De gedoodverf­de kandidaat voor de topfunctie is Aleksandr Prokoptsjo­ek (56), de man van de Russische afdeling van Interpol en een van de huidige vicepresid­enten van de internatio­nale politieorg­anisatie.

Critici, zoals de juridische watchdog Fair Trials, zeggen dat Rusland Interpol gebruikt om politieke rivalen van president Vladimir Poetin op te sporen. Mensen als Vladimir Goesinski (eigenaar van een onafhankel­ijke mediagroep), Boris Berezovski (notoire criticus van Poetin), Ahmed Zakajev (gevluchte premier van Tsjetsjeni­ë) of Nikita Koelatsjen­kov (medewerker van de Russische opposant Alexei Navalni) werden door Rusland aangebrach­t voor de ‘wantedlijs­t’.

Maar in het handvest van Interpol staat duidelijk dat er geen mensen worden opgespoord die door een land wegens politieke,

 ??  ?? ceremoniël­e functie.
ceremoniël­e functie.
 ??  ?? Aleksandr Prokoptsjo­ek.
Aleksandr Prokoptsjo­ek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium