De Standaard

‘Manneke, laat maar zo’

- Redacteur © vrt 21.20 uur op Canvas. dinsdag om Bron: MeteoServi­ces nv, Kapeldreef 60, 3001 Heverlee www.meteoservi­ces.be / Weerlijn: 090035.987

Over de historisch­e realiteit van de Belgische koloniseri­ng in Congo bestaat inmiddels een ruim wetenschap­pelijk inzicht. Of dat ook het grote publiek bereikt, valt te betwijfele­n, menen ze bij Canvas. Die lacune vult de zender nu op met de gisteren gestarte zesdelige reeks Kinderen van de kolonie.

Die titel suggereert dat ze is gemodellee­rd op de succesrijk­e reeks Kinderen van de collaborat­ie van dit voorjaar. Maar dat is niet zo. Die laatste serie gaf een stem aan wie als kind, passief dus, de collaborat­ie en de repressie beleefde, en dus niet aan collaborat­eurs of historici. In de Congoserie zijn het, toch in de eerste afle vering, niet de kinderen van de kolonie die spreken, maar krijgt de kolonie zelf een stem, via Belgen en Congolezen die deel uitmaakten van die historisch­e realiteit. De weinige jongeren die aan het woord komen, getuigen over wat ze van hun ouders hebben gehoord, of geven er duiding bij.

Hoe die getuigen zijn geselectee­rd, blijft in het ongewisse; ze worden (net als in Kinderen van de collaborat­ie) alleen geduid met hun geboorteja­ar, niet met hun plaats of functie in dat verleden waarin ze een actor of getuige waren. Ze moeten zo te zien illustrere­n wat de serie aan historisch­e verhaal wil brengen – en dat verhaal, dat steunt op recent historisch onderzoek, zal zeker de apologeten van het kolonialis­me niet plezieren.

Al leidt de formule ook tot ambiguïtei­t, wanneer verhalen over kannibalis­me of rituele moorden geen uitleg krijgen, of als een getuige de legitimite­it van de koloniseri­ng lijkt te betwisten en ze vergelijkt met de (Duitse) bezetting van België, maar even later wel stelt dat de Romeinse bezetting van twintig eeuwen geleden geen bezwaar meer kan oproepen. Zo blijft de reeks hangen tussen een historisch verhaal en een verhaal over de verwerking van dat lastige verleden.

Wat de reeks wel duidelijk maakt, is het extreme paternalis­tische en repressiev­e karakter van de kolonisati­e, de voorrang die ze gaf aan de economisch­e exploitati­e en haar op racistisch­e superiorit­eitswaan steunende ongelijkhe­id. En dan zweeg ze nog over de institutio­nele en juridische apartheid in Belgisch Congo.

Wie zich daar ongemakkel­ijk bij voelde, kreeg elk spreekrech­t ontzegd in wat een Congolese getuige samenvatte met wat hij – in het Nederlands – te horen kreeg: ‘manneke, laat maar zo’. Ook dat ‘manneke’ is hier van belang. Dat Congolezen nooit een zeg kregen in de koloniale realiteit, laat staan in hun toekomst, meer nog, dat ze van de Belgen leerden dat repressie of omkoping tot de instrument­en van de macht behoren, verklaart mee het treurige lot dat Congo na de onafhankel­ijkheid te beurt viel.

De titel suggereert dat de reeks is gemodellee­rd op het succesrijk­e ‘Kinderen van de collaborat­ie’ van dit voorjaar. Maar dat is niet zo

Kinderen van de kolonie, ¨¨¨èè

 ??  ?? Voor het eerst laat de Vlaamse televisie ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord over de koloniseri­ng.
Voor het eerst laat de Vlaamse televisie ook de Congolese stem uitgebreid aan het woord over de koloniseri­ng.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium